HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.11. 07:54 Gastronomica

A frissítő szódavíz

Amióta ilyen nagyon meleg van, rájöttem, hogy a hideg szódavíz mennyivel üdítőbb, mint a víz. Ugyan csipőssége miatt kevesebbet tudok belőle egyszerre meginni, mégis jobban kívánom, mint a sima vizet.

A kor retro divatjának megfelelően a szódafogyasztás kezd élénkülni. A hungarikumnak tartott szódavizet egy angol úr fedezte fel 1767-ben. Magyarországon Jedlik Ányos dolgozta ki a gyártását 1826-ban. Ő a balatonfüredi savanyúvizet szerette volna előállítani mesterségesen, sima víz szénsav dúsításával. Az ő nevéhez fűződik a szódavíz, azaz szikvíz nagyüzemi gyártása és a szódavíz elterjesztése. Ekkor még a szódavizet szikvízgyártók állították elő, és palackozták szódásüvegekben. Szerencsére ma is van néhány ilyen szikvíz készítő bolt, ahol továbbra is lehet szódavizet vásárolni, csak sajnos üveg palackok helyett ma már műanyagba adagolják a szódát. Az 1960-as évektől fémből készült szódásszifonok kerültek piacra, otthoni használatra, melyeket külön megvásárolható patronokkal lehetett működtetni, és otthon szódavizet gyártani. Mára már szódagyártó gépeket is lehet kapni, otthoni felhasználásra. Előnyük, hogy óriás patronnal működnek, és ritkábban kell ezeket cserélni, viszont nagyobb helyet foglalnak.

Ki ne emlékezne gyerekkorából a hűtőből kivett majdnem üres szódaszifonra. Utáltunk patront cserélni, inkább egy kicsi szódát hagytunk még a szifonban, hogy véletlenül se nekünk kelljen ezt a műveletet elvégezni. A módosabb családok egyszerre két szódásszifont használtak, így nagyobb volt az esélye annak, hogy valamelyik szülőre esik az üres palack felfedezése a hűtőben, így a szódakészítés feladata is. A másik gond a szódakészítéssel az volt, hogy az újonnan készített szóda nyáron nem volt olyan hideg, mert a csapból melegben nem folyt hideg víz. A hűtők mérete sem nagyon engedte meg, hogy palackokban vizet tegyünk hűteni, előre gondolván az esetleges kifogyott szifonra.

A szikvíz a szódavíz magyar megfelelője, a köznapi nyelvben szódának hívjuk. Régen savanyúvíznek nevezték. A szikvíz szó, a szik, azaz szikes föld és a víz összekapcsolásával képzett szó. Az elnevezés téves, ugyanis szénsavat hibásan sziksóval azonosították anno.


Szóda készítés ceremóniája


Biztos minden családnak megvolt a szódakészítés jól bevált mozdulatsora.
Nálunk az új patront nagyon lassan kellett valamiért becsavarni a helyére. Közben, rázogatni is kellett le-fel. Sose értettem miért. Ha ezzel a művelettel megvoltunk, egy kis nyomásnyi szódát ki kellett ereszteni, hogy az első töltéskor keletkező pukkanáson túl essünk. Az én szódámnál a becsavaráskor a patronból a gáz nagy része mindig kiszökött. Így egy kellemes "Badoit",  azaz „csendes” erősségű vizet kaptuk. Szerintem az se rossz, de hát a nagy szódásoknak az semmi. Mára már ezt a gyengébb szénsav erősségű vizet pénzért árulják!

Máig nem tudok szódát készíteni, nincs is már szifonunk, egyszerűbb a szénsavas vizet megvenni, bár annak is van számos hátránya (ásvány túladagolás, erőteljesebb környezet szennyezés).


A szódavizet nemcsak magában lehet inni, sőt! Borral keverve kitűnő szomjoltó folyadékot. A bor-szóda arányok változásával, különböző fröccsöket kapunk. A fröccs szót Vörösmartynak köszönhetjük, ki egy szüret alkalmával, Jedlik Ányossal ivott spiccert, ez a szó azonban Vörösmartynak nem tetszett, így átnevezte fröccsnek.
Fröccs félék közül nem is gondolnánk, milyen sok létezik, a különbség a szóda és bor arányaitól függ: nagyfröccs, kisfröccs, házmester, hosszúlépés, sóherfröccs, maflás, stb.
De nemcsak borral ihatunk fröccsöt. Keverhetjük szörpökkel, gyümölcslevekkel, de akár kovászos uborka levével is.

www.gastronomica.hu
 

2 komment

Címkék: ital fröccs gasztronómia víz üdítő frissítő szódavíz szikvíz gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr402072937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boszidoki 2010.06.18. 20:58:20

A Mester utca körút felé eső részén találtam egy szóda.szaküzletet. Akit érdekel és szeretne patront csavarni, érdemes megnézni!

Powerslave 2017.06.03. 17:16:30

Picsába. Azért jöttem, mert én is folyton elbaszom, reméltem, hogy valaki tudja a trükköt az öklömnyi bubikhoz.
süti beállítások módosítása