HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.21. 09:00 Gastronomica

Új kávéház a Duna parton

Egy új színfolt nyílt pár hete Újlipotvárosban: a Panini kávéház, az Újpesti Rakpart és Radnóti Miklós utca sarkán. A bejárat a Duna part felől van, és a nagy ablakok is erre tájolódnak, de egy ablak szerencsére a Radnóti utcára is ránéz, így volt szerencsém Radnóti utcára rákanyarodván megpillantani ezt a kellemes kávéházat.

A bölcsész tulaj egy Újlipótvárosi lokálpatrióta, itt lakik, és itt szeretett volna a környéken kávéházat nyitni. Szerencsére sikerült is neki, az egykor, ugyanebben az üzlethelyiségben működő Kolibri kávéház helyén.
A kávézó szintje két-három lépcsőfokkal lejjebb van az utcaszinttől. Beléptünkkor szemben egy szép fapult helyezkedik el. Mögötte a „munkaterület” nagyon egyszerű, de pont ezért nagyon szép. Itt készítik kontaktgrillben a paninit, a ház specialitásait. A hozzá való ciabattákat az egyik legjobb pék szállítja. A vajat, a tejet és a joghurtot házi termelőtől veszik a Lehel piacon. A zöldséget a környék zöldségesétől vásárolják. A Panini filozófiája, hogy a környék kereskedőitől szerezzék be az árukat, ezzel segítvén a környezetükben lévő kiskereskedőket. Még a weblap megtervezését is egy helyi cégre bízták.


A kínálatban számos panini félét készítenek: mozarella paradicsommal és bazsalokommal, sonka sajttal, tonhal, kukoricával és sajttal, és az én kedvencem a camembert sajt áfonyával és bébi spenóttal. De van még pestós, pármai sonkás, több sajtos variáció is. Ott jártamkor a hűtőben éppen házi sült libamáj volt sütőedényben. A menüt a napokban bővítik 3 féle salátával és három féle dippel (mártogatós) is (padlizsánkrém, tapenade,és egy finom fűszeres joghurtos), amit baguette-tel, uborkával, angol zellerrel és répával fognak felszolgálni.


A Panini reggeliző hely is. A megszokott kontinentális reggelin kívül lehet választani bio müzlit bio joghurttal, frissen sült croissant-t, vagy a könnyű reggeliket kedvelőknek egy nagy pohár, sűrű mangó lassi-t. A közeli tervek között az is szerepel, hogy bagel is bekerül a választékba lazaccal, krémsajttal és más finomságokkal.
A Panini nemcsak a helyi kereskedőkre figyel oda, hanem a fiatal kortárs művészeket is támogatja azzal, hogy egy falfelületet fenntart alkotásaiknak.

A kávéház berendezése az épület bauhaus stílusát követi. Szép székek, hangulatos kárpitozott ablakmélyedések, szürke, fényes linóleumszerű padlóburkolat, komód, polcok, polcokon könyvek és díszek. Innen mosolyog ránk a tulajdonos nagymamája, egy 30-as években készült, megbarnult fekete fehér képen.


A Paninit két fiatal üzletvezető vezeti. Egyikőjük állította össze nagy gonddal a bor kínálatot hazai borokból, illetve figyelembe véve a hely olaszos jellegét, néhány olasz proseccot és lambruscot is tart a hűtőben. A Paniniben vasárnap délelőtt opera szól, kellemesen, mindenki számára emészthetően.

Sajnos azért egy gond akad a Paninivel: még nincs terasz. A bejárati ajtón kifüggesztett 30-as években készült kép szerint, amikor még Kolobri kávéházként üzemelt, végig az üzlet előtt, az Újpesti rakparton illetve bekanyarodván a Radnóti Miklós utcára, napernyők árnyékában asztalok és székek sorakoztak kilátással a Margitszigetre és a Dunára.

Sajnos a ház lakói nem engedélyezik (egyelőre) a terasz üzemeltetését, de azért remélem, hamarosan jobb belátásra térnek, és megengedik, hogy a csodás kilátásban nem csak ők, hanem a kávéházban fogyasztók is gyönyörködhessenek!

 

Remek, hogy megint megnyílt egy kellemes kávéház, jó helyen, és ahol hétvégén is lehet reggelizni!

Café Panini

Újlipótváros XIII. kerület
Újpesti rakpart-Radnóti Miklós utca sarok (Radnóti M. u. 45)

Nyitvatartás:
Hétfőtől csütörtökig 8-22 óráig
Pénteken 8-23 óráig
Szombaton 9-23 óráig
Vasárnap 10-21 óráig

A kávéház gyerek és kutya barát, valamint nem dohányzó!

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

4 komment

Címkék: gasztronómia kávéház újlipótváros xiii.ker. gastronomica panini café


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr222090328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsommand 2010.06.27. 22:46:17

Nagyon bejött ta hely nekünk is.

Félek, hogy nem lesz olyan réteg aki a helyet eltartaná.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.06.29. 20:36:54

@zsommand: Én nem vagyok ennyire pesszimista. Szerintem egyre többen vannak, akik értékelik az ilyen helyeket. Drukkolok nekik.

amegadott 2010.12.15. 21:55:15

Segítsünk minél többen, járjunk minél gyakrabban, élvezzük amit nyújt... az ő és saját magunk örömére!!!
süti beállítások módosítása