HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.29. 06:00 Gastronomica

Füstölt lazacos tekercs (6-8 főre)

A füstölt lazacos tekercs biztos siker a férjemnél. 11 éve vagyunk házasok, de ezzel minden alkalommal újból és újból le tudom venni a lábáról. Így történt ez tegnap is. A gyerekeket gyorsan megvacsoráztattam, és korai lefekvést tartottam nekik. Utána szépen megterítettem kettőnknek, és a lazacos tekercshez egy palack 2007-es csopaki Jásdi Nagykúti Chardonnay-t nyitottunk ki. A lazac és a Chardonnay ezúttal is megtette férjemnél a hatását: januárban Rómába utazom nővéremmel, és addig férjem itthon marad a három gyerekkel! Éljen a lazacos tekercs, éljen a Jásdi Pincészet, éljen Róma!


Füstölt lazacos tekercs (6-8 főre)

2 ek. vaj
2,5 dkg liszt
1,75 dl langyos tej
3 nagy tojás
5-10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
vagy valamilyen erősebb, érettebb sajt
2 ek. kapor
2 ek. petrezselyem
1,5 dl crème fraîche (gourmand boltokban
lehet kapni vagy a tejföl és
tejszín keverékével lehet helyettesíteni)
12 dkg füstölt, szeletelt lazac
Só, bors

 


A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra.
Elkészítjük a besamel szószt: A vajat melegítsük fel egy lábasba, majd szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze. Öntsük fel apránként adagolva és folyamatos keverés mellett a tejjel. Keverjük, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sajt kétharmadát, a petrezselymet, a sót és a borsot. Közben mindig keverjük jól bele a hozzáadott összetevőt.

A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatosan elegyítsük a fenti szósszal. Egy 33x28 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük át a tojáshabos keveréket és süssük 12-15 percig. Sütőpapírral takarjuk le és hagyjuk hűlni 10-15 percig. Majd a sütőpapírt szórjuk meg egyenletesen egy kevés parmezán sajttal és erre borítsuk rá a kész sült tésztát. Majd hagyjuk ismét hűlni.

A crème fraîche-t keverjük simára és adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott lazacot, a kaprot és ízesítsük sóval, borssal.

Tojásos tésztára kenjük szét a lazacos krémet, majd tekerjük fel szorosan. Hintsük rá a maradék sajtot és tekerjük bele a sütőpapírba. Felszolgálásig hagyjuk így.

Ne tegyük hűtőbe, mert gumis lesz a tészta állaga!

www.gastronomica.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: lazac füstölt tekercs gastronomica lazacos


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr691623903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása