A lecsó készítés sok családban vita tárgyát képezi. Van, aki azt szereti, ha a paprika karikákra van felvágva, a paradicsomról a héja le van húzva, a hagyma nem kockákra, hanem szeletelve van. Ki miből mennyit tesz bele? Az alaphozzávalók arányán is komoly viták lehetnek. De leginkább a kiegészítőkön megy a véres vita: kell-e bele egy mokkáskanálnyi cukor vagy nem, rizs kerüljön-e bele vagy tojás, kolbászból a paraszt kolbász-e a megfelelő vagy a lángolt, esetleg a debreceni vagy a lecsó kolbász. Ahány ház annyi szokás! Ugyan így vannak ezzel a dél francia országi Provansz lakói is. Sokféle képpen készítik a saját lecsójukat, mely annyiban tér el a magyartól, hogy a paprikán, paradicsomon és hagymán kívül az alap ratatouille-ba kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma és kakukkfű is. A francia verzió teljesen vegetáriánus, zsiradéknak olívaolajat használnak.
Az alábbi ratatouille a fenti hozzávalókon kívül egy édeskés kiegészítőt hozzá főz: aszalt szilvát.
Aszalt szilvás ratatouille
Hozzávalók 4 fő részére
- 500 g cukkini
- 300 g padlizsán
- 250 g sárga kaliforniai paprika
- 250 g piros kaliforniai paprika
- 200 g hagyma
- 2 db. nagyobb paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál friss kakukkfű
- 2 babérlevél
- 150 g magozott aszalt szilva
- Olívaolaj
- Só, bors
- Pirított fenyőmag díszítéshez
A paradicsomokat (ízlés szerint hámozzuk meg – forró vízbe mártva, könnyen lehúzható a héja) negyedeljük, és a magokat távolítsuk el. A hagymát vágjuk kockára, és egy kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a felvágott paradicsomot, a szétnyomott fokhagymákat, a kakukkfüvet és a babérleveleket. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig fedő alatt pároljuk.
A többi zöldséget vágjuk nagyobb kockára. Egy másik serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg ezeket a zöldségeket. Ezután, keverjük a hagymás paradicsomos keverékhez, majd adjuk hozzá a negyedelt aszalt szilvákat. Fedjük le, és még 20-30 percig lassan pároljuk takaréklángon.
Melegen, hidegen tálalva egyaránt finom, pirított fenyőmaggal meghintve.
képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ugyanugyan 2010.06.30. 15:49:42