HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.30. 09:06 Gastronomica

Provanszi lecsó

A lecsó készítés sok családban vita tárgyát képezi. Van, aki azt szereti, ha a paprika karikákra van felvágva, a paradicsomról a héja le van húzva, a hagyma nem kockákra, hanem szeletelve van. Ki miből mennyit tesz bele? Az alaphozzávalók arányán is komoly viták lehetnek. De leginkább a kiegészítőkön megy a véres vita: kell-e bele egy mokkáskanálnyi cukor vagy nem, rizs kerüljön-e bele vagy tojás, kolbászból a paraszt kolbász-e a megfelelő vagy a lángolt, esetleg a debreceni vagy a lecsó kolbász. Ahány ház annyi szokás! Ugyan így vannak ezzel a dél francia országi Provansz lakói is. Sokféle képpen készítik a saját lecsójukat, mely annyiban tér el a magyartól, hogy a paprikán, paradicsomon és hagymán kívül az alap ratatouille-ba kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma és kakukkfű is. A francia verzió teljesen vegetáriánus, zsiradéknak olívaolajat használnak.

Az alábbi ratatouille a fenti hozzávalókon kívül egy édeskés kiegészítőt hozzá főz: aszalt szilvát.

Aszalt szilvás ratatouille

Hozzávalók 4 fő részére

  • 500 g cukkini
  • 300 g padlizsán
  • 250 g sárga kaliforniai paprika
  • 250 g piros kaliforniai paprika
  • 200 g hagyma
  • 2 db. nagyobb paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 150 g magozott aszalt szilva
  • Olívaolaj
  • Só, bors
  • Pirított fenyőmag díszítéshez

A paradicsomokat (ízlés szerint hámozzuk meg – forró vízbe mártva, könnyen lehúzható a héja) negyedeljük, és a magokat távolítsuk el. A hagymát vágjuk kockára, és egy kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a felvágott paradicsomot, a szétnyomott fokhagymákat, a kakukkfüvet és a babérleveleket. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig fedő alatt pároljuk.

A többi zöldséget vágjuk nagyobb kockára. Egy másik serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg ezeket a zöldségeket. Ezután, keverjük a hagymás paradicsomos keverékhez, majd adjuk hozzá a negyedelt aszalt szilvákat. Fedjük le, és még 20-30 percig lassan pároljuk takaréklángon.

Melegen, hidegen tálalva egyaránt finom, pirított fenyőmaggal meghintve.

www.gastronomica.hu

képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

1 komment

Címkék: hagyma paradicsom ratatouille padlizsán lecsó provanszi paprila


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr942119415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugyanugyan 2010.06.30. 15:49:42

van már pár hely, ahol a helyi étterem gondolja úgy, hogy azonosítsák őt a várossal, régióval. goo.gl/3rGe
süti beállítások módosítása