HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.09.23. 11:23 Gastronomica

Kókusztejes lazac

Ismét egy jó recept a bécsi nagynénitől! Szerencsés helyzetben vagyok, mert ő is nagyon szeret főzni, és remek érzékkel teszi mindezt, sőt rólam sem feledkezik meg, és továbbküldi a már általa kipróbáltakat.
Az alábbi receptet is ő küldte. El is készítettem, és jól tettem! Nagyon finom ázsiai íz világú ételt kaptam. Az eredeti recepthez lemongrass (citronellának vagy ázsiai citromfűnek hívják magyarul) is szükséges, de sajnos a környékemen nem kaptam, így a piacon zöldcitromot (lime) vettem, és ezzel helyettesítettem a lemongrass-t. A lime zöld héja alatt lévő fehér szivacsos rész kesernyés ízű, ezért felhasználáskor figyeljünk, hogy lehetőleg csak a zöld rész kerüljön a halhoz. Ázsiai citromfüvet szárított verzióban is lehet kapni. A Kotanyi fűszercsaládban is megtalálható Ázsiai Citromfű néven. Ha nem kapunk frisset, használjuk a szárított változatot, de a friss citromfűvel a legfinomabb!
Kókusztejet is szerencsére egyre több helyen kapni, a nagy szupermárketek pedig biztosan árulnak a nemzetközi ételek polcán.

 

Kókusztejes lazac

Hozzávalók 6 fő részére

6 filézett lazac szelet
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
150 ml kókusztej
1/8 l száraz fehér bor
Só, bors
Szerecsendió
3 szál friss lemomgrass vagy szárított (vagy 1 lime reszelt héja)
olaj

A sütőt kapcsoljuk 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A hal szeleteket mossuk meg, töröljük le róla a felesleges vizet, és bizonyosodjunk meg, hogy nem maradt a lazac húsában néhány kellemetlen szálka. Ezeket szemöldök csipesszel el lehet távolítani.

A póréhagymát és a fokhagymát karikázzuk vékony szeletekre. Olajban pároljuk egy pár pillanatig, hogy élénkzöld színe megmaradjon. Tegyük át mindezt egy sütőedénybe, és erre fektessük a lazac szeleteket. Öntsük köré a kókusztejet és a bort, sózzuk, borsozzuk, és reszeljünk rá egy kis szerecsendiót. A lemongrass szálakat, vagy az én esetemben a zöldcitrom héját, tegyük a hal mellé a kókusztejbe. Süssük 25-30 percen keresztül.
A lazacot nem szabad túlsütni, mert kiszárad!

Azonnal tálaljuk!

 

www.gastronomica.hu


képek: gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: lazac gasztronómia fokhagyma kókusztej lime lemongrass gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr582314592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása