HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.10. 14:28 Gastronomica

Gesztenyés pite

Imádom a gesztenyét! Minden formájában! Ugyan gesztenyepürét tejszínhabbal nem rendelnék cukrászdában, de ettől eltekintve nagy rajongója vagyok! Az alábbi receptet Kanadából kaptam, és enyhe módosításokkal adaptáltam a nálunk kapható klasszikus gesztenyemasszához. Az elkészítése egy kicsit bonyolultnak tűnhet – tésztát vakon megsütni, majd újból sütni - de nem az. A vakon sütés azt jelenti a gasztronómiában, hogy a kinyújtott, formába helyezett tésztát leterítjük sütőpapírral, majd valamilyen nehezéket szórunk a papírra, és így sütjük meg először. A nehezék lehet száraz bab, rizs vagy kimondottan erre a tevékenységre gyártott golyók. Nekem itthon csak lencsém volt, így ezt használtam és így sütöttem elő a tésztát. A végleges sütés természetesen már krémmel megtöltve történt. 

 

Gesztenyés pite

Tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
1 kk. tejföl

 

Töltelék:
2 tojás
1,5 dl tejföl
5 dkg vaj
20 dkg gesztenyemassza
10 dkg méz
1 narancs héja
Pici só (hogy az ízek még jobban kiemelkedjenek)
5 dkg mandula lapocska a töltelékhez
1-2 dkg mandula lapocska a díszítéshez
 

 

1. Az édes omlós tészta elkészítése:
A robotgépbe vagy kézzel, gyors mozdulatokkal keverjük, morzsoljuk össze a lisztet, a fagyos vajat, a cukrot és a sót. Morzsás állagú tésztát kell kapnunk. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd a tejfölt. Dolgozzuk jól össze, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Tekerjük folpack fóliába és hagyjuk hűlni min. egy órán át.

2. Elősütés (vakon sütés):
A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (6-os fokozat gázsütőknél), majd egy rücskös szélű tortaformát enyhén vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát, akkorára, hogy amikor a sütőformába belehelyezzük, annak széléről kicsit lelógjon. Szurkáljuk meg az alját, majd helyezzünk rá száraz babot vagy lencsét, és kb. 20 perc alatt süssük meg vakon. Ha elkészült, a babot vagy lencsét öntsük le a tésztáról, hisz ez csak nehezéknek szolgált.

3. Töltelék:
A gesztenyepürét keverjük össze alaposan mézzel, tojásokkal, szeletelt mandulával, tejföllel, lágy vajjal és a narancs reszelt héjával.

4. Sütés:
Öntsük a krémet az elősütött tésztára és süssük még 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni. Díszítésként szórjuk meg mandula szeletekkel.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr581588212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása