HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.12. 06:00 Gastronomica

Gyors és finom! (Naranccsal karamellizált csirkemell)

Trish Deseine, Ma petite robe noire (Kis fekete ruhám) című könyvéből tanultam ezt a receptet. A könyv nagyon érdekesen van megfogalmazva, ugyanis ez a szőke ír szakácshölgy úgy építi fel a könyvét, mintha a gardróbjában lennénk. Megvannak az alapdarabok (basics), amelyek mindenkinek a szekrényében megtalálhatók; ehhez hasonlóan a konyhánkban is megvannak azok az alapok, melyekre bármikor szükségünk lehet. Ugyanúgy mindenkinek megvan a jól bevált „kis fekete ruhája”, a kedvence: egyszerű, elegáns, klasszikus, melyet mindig elő tud kapni és nem megy ki soha a divatból; és persze van a finom meleg, vastag ír gyapjú zoknija, melyet otthon, hideg teleken hord. Trish Deseine szerint a receptjeivel is így van mindenki, ahol a kulináris szekrényben a gyapjú zokni nem más, mint a gőzölgő leves.

Talán megijedhetünk az összetevők között szereplő halszósz használatától, de nem kell. Ázsiai boltokban vagy ínyenc boltokban lehet kapni, érdemes megvásárolni, mert sokáig eláll a hűtőben és nem kerül sokba, pár száz forintért kapható. (Interneten megrendelhető: ÁzsiaBt, Tokyoplaza online áruházaiban is). A halszósz tradicionális távol keleti sót is helyettesítő folyékony fűszer. Sűrűsége a szójaszószhoz hasonló. A friss gyömbért egy kanál vagy krumpli hámozó segítségével könnyem meg tudjuk tisztítani.

Naranccsal karamellizált csirkemell (2 fő részére)

 

60 ml szójaszósz
2-3 narancs leve és héja
2 ek. zöldcitromlé (Lime)
1 ek. halszósz
60 g cukor
1 ek. friss reszelt gyömbér
1 nagyobb fokhagymagerezd
1 egész filézett csirkemell

  

Keverjük össze a szójaszószt, a két narancs levét és reszelt héját, valamint a citrom levét, a halszószt, a cukrot, a gyömbért és a fokhagymát.

A filézett csirkemellet vágjuk 2-3 darabra.

Egy wokba vagy serpenyőbe öntsük bele a fenti mixtúrát és addig főzzük, míg besűrűsödik. (Ha nagyon besűrűsödött, öntsük hozzá a harmadik narancs levét is.)
Ezután adjuk hozzá a darabokra vágott csirkemellet és keverjük folyamatosan, hogy a csirke darabokat mindenhol érje a máz.
Mikor a csirke már átsült (nem tart hosszú ideig kb. pár perc), finom, illatos főtt rizzsel tálaljuk.

www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia narancs gyömbér csirkemell gastronomica naranccsal karamellizált


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr751661022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása