HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.12. 06:00 Gastronomica

Csirke Satay fűszeres mogyorószósszal

A csirke satay egy nagyon finom, fűszeres omlós mini csirkenyárs. Eredete távol keleti. Malajziában és Indonéziában a legnépszerűbb ételek egyike, közkedvelt utcai nass. Számos variációja létezik, melyek főleg a pác összetevőiben és a felhasznált húsokban különbözik. A hozzávalók legfontosabb összetevője a sárga színt biztosító kurkuma.

Általában fűszeres-csípős édeskés mogyoró szósszal kínálják és, hogy az erős fűszerezést tompítsák, uborkát is felszolgálnak hozzá. A bepácolt húsokat faszénen grillezik. Faszén helyett, a sütőben is meg lehet grillezni, illetve grill serpenyőben, vagy nagyon forró hagyományos serpenyőben is, melyben kényelmesen elfér a nyárs.


A hozzávaló sok fűszert meg lehet vásárolni az ínyencboltokban (Ázsia Bt, Culinaris, Szép kis India, Hanna fűszerszalon, Lehel piacon található arab boltban, a Karinthy Frigyes úton lévő szír fűszerboltban, és a nagyobb bevásárlóhelyeken.) Ezt az ételt a csípős szósz nélkül, minden gyerek szereti (legalábbis az én környezetemben)!

 

Csirke Satay fűszeres mogyorószósszal

Hozzávalók 4 fő részére

Nyársak:
1 ek. koriander mag és római kömény
1 tk. kurkuma
3 ek. kókusztej
400 g filézett csirkemell
Bambusz nyársak

Mogyorószósz:
25 g pirított sós mogyoró
1 nagyobb hagyma
2 cm hosszúságú friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
2 chili paprika (kimagozva, ereitől megfosztva, ízlés szerint)
1 csipet kurkuma
1-2 ek. olaj
1 ek. citromlé
1 ek. cukor

A koriandert és a római köményt egy száraz serpenyőben pirítsuk addig, míg a nagyon az illatuk felcsap (1-2 perc). Egy mozsárban törjük apróra, vagy egy késes betétű kisebb robotgépben vágjuk apróra. Öntsük egy kis tálba, és adjuk hozzá a kurkumát, a kókusztejet, sózzuk, majd keverjük össze.

A csirkemelleket vágjuk vékony csíkokra hosszanti irányba, és tegyük egy zacskóba. Adjuk hozzá a szószt, zárjuk le a zacskót, és nyomkodjuk meg a kezünkkel, hogy a páclé mindenhol körülvegye a húscsíkokat. Tegyük a hűtőbe, minimum 20 percre vagy még ideálisabb, ha egész éjszakára.

A nyársakat áztassuk vízbe min. 20 percre, hogy ne égjenek el sütés közben.

Mogyorószósz elkészítéséhez, a mogyorót daráljuk nagyobb darabokra (a késes betétű robotgép igen alkalmas erre a feladatra). Öntsük egy tálba. A hagymát, gyömbért, fokhagymát, chilit szintén tegyük ebbe az éles késes robotgépbe és pürésítsük, vagy ha ezzel nem rendelkezünk, mindent reszeljünk le, és keverjük hozzá a kurkumát.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymás pasztát, és kevergetve pirítsuk, míg az illatok felszabadulnak. Öntsük hozzá a darált mogyorót, és pirítsuk tovább kb. 2 percig. Csorgassuk bele a citrom levét, adjuk hozzá a cukrot, és esetleg egy kis vizet, hogy krémesebb legyen. Keverjük össze, majd öntsük egy tálba.

A bepácolt húsokat húzzuk fel hosszanti irányba a nyársakra, úgy, hogy a hús a nyárson kicsit fodrozódjon.

Nagyon rövid ideig süssük a nyárs mindkét oldalát, hogy ne száradjon ki a csirkemell.

Melegen azonnal tálalható mogyorószósszal és uborkával.

A következő bejegyzés kedden, március 16-án jelenik meg, címe: Csőben sűlt sajtos karfiol

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia grill csirkemell nyárs gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr431832640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása