HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.07.12. 09:06 Gastronomica

Málna és ribizli pohárban, tejsodóval

Csütörtöki receptem málnával és ribizlivel sült csirkemell volt citrom illatú kakukkfűvel. A mai receptemhez is hasonló hozzávalókra van szükség, azaz: málnára, ribizlire és citrom illatú kakukkfűre. Sajnos ez utóbbit nem leltem a zöldfűszereket árusító hölgynél a piacon, de nem adom fel, tovább fogok kutatni utána. Ami biztos, cserépben, kertészetekben is lehet kapni. Ezúttal ismét elhanyagoltam ennek a fűszernek a beszerzését, és ismét friss kakukkfűvel és citrom héjával helyettesítettem, ami újból nagyon finom összhatást nyújtott a végén. Pár éve a budai Auguszt cukrászdában ettem kakukkfüves fagylaltot, ami teljesen levett a lábamról. Ajánlom mindenkinek!
A mai receptet egy régebbi House&Gardens újságban olvastam, ami nem a gasztronómiájáról, hanem inkább a belső építészet és lakberendezéséről neves, de néhány meglepően jó receptet lehet fellelni benne.

 

 

Málna és ribizli pohárban, kakukkfüves tejsodóval

Hozzávalók 6 fő részére

1 citrom
225 g cukor
1 kis csokor citrom illatú kakukkfű (vagy 1 kis csokor kakukkfű)
425 ml tej
450 g málna
250 g ribizli
400 g eper vagy szeder, vagy más piros bogyós gyümölcs, vagy akár még több málna és ribizli)
140 ml habtejszín (150 ml-ből készítettem)
6 tojássárgája

Szirup:
A citrom héját krumpli hámozó segítségével vágjuk le, és körülbelül a felét tegyük egy edénybe 115 g cukorral, a kakukkfű felével és 2 dl vízzel. Közepes hőfokon főzzük 10 percig. A cukor felolvadásáig kevergessük, majd a 10 perc után hagyjuk hűlni.

Vanília krém:
A tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a maradék citromhéj csíkokat, és a maradék kakukkfüvet. Melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a maradék cukrot.

Gyümölcsöket tisztítsuk meg. Ha epret is használunk, vágjuk őket félbe. Öntsük rá a citrom levét és a kihűlt szirupot, keverjük össze.

A tejsodóhoz egy nagy edényt töltsünk meg jéggel, helyezzünk rá egy kisebb tálat, és öntsük a tejszínt ebbe a kisebb tálba.

Egy másik edénybe keverjük alaposan ki a tojások sárgáját, majd csurgatva öntsük a már nem forró tejhez, miközben folyamatosan keverjük. Tegyük vissza a tűzre, és takaréklángon folyamatos kevergetés mellett főzzük folyékony krém sűrűségűre. Fontos: nem szabad forralni, mert megfő a tojás, és összeugri!! Ezután öntsük a jégkockák között lévő tejszínes tálba, és keverjük össze. Tegyük hűtőbe.

Tálaláskor a gyümölcsöket kanalazzuk poharakba, és mindegyiket locsoljuk meg a kakukkfüves tejsodóval.

Az intenzívebb íz eléréséhez a citromhéjakat és a kakukkfű ágakat hagyjuk a folyadékban, és csak tálaláskor távolítsuk el.
 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nyár gasztronómia málna ribizli gastronomica tejsodó vaniliakrém kaukkfű krémdesszert


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr332145294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása