HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.08.30. 14:20 Gastronomica

Egy francia kisváros piaca

Franciaországban élelmiszert vásárolni piacon kell! A fedett vásárcsarnokok mellett, nagyon népszerűek az utcai piacok is, melyeket általában heti két alkalommal tartanak a település központjában. Általában a francia városkák már magukban is nagyon hangulatosak, főleg a régi városrészek, ahol ezek az alkalmi piacok ilyenkor még jobb légkört kölcsönöznek a városnak. Persze a leghangulatosabb a hétvégi piacon való vásárlás, ami egy társadalmi esemény is egyben, meg a hétvége egyik fontos programja. (A szombat reggeli piacozás a Fény utcai piacon is kezd hasonló hangulatú lenni, illetve a vasárnapi káptalantóti Liliomkert piac is egy családias légkörű piac a Balaton-Felvidéken.)


De nemcsak a hangulat remek, hanem a kínált portékák is: frissek és sok az árusok között a helyi termelő, ki maga árusítja, családja segítségével, a nagyon jó minőségű termékeit.
Annecy, egy kis város Franciaország keleti részén, a svájci határhoz nagyon közel (Genftől kb. 30 km), az Haute-Savoie megyében. Egy igazi gyöngyszem a hegyekkel körülvett, kristálytiszta Annecy tó partján. Már a rómaiak is lakták. A városkán átfutó kanálisok, a szűk utcácskák, a középkort idéző épületek, mind hozzájárulnak Annecy különleges, egyedi hangulatához.

 

Az itthon megszokott zöldséget és gyümölcsöt árusító asztalokon kívül, megtalálható itt a francia piacokra annyira jellemző helyi sajtokat készítő mester; a kolbász, szalámi, sonka árus; a pácolt ezerféle olívabogyó és az ebből készült tapenade árus; a kecskesajtos, a kenyeres, a cukrász és a csak zöldfűszereket és különböző salátaleveleket árusító kertész is. Még az is növeli a piac értékét, hogy az árusok mindenből kóstolót kínálnak!

 


A piacozáshoz kötelezően hozzá tartozik a kávézás is: előtte, közben és/vagy utána. Meg kell ugyanis beszélni, hol lehet a legjobb kecskesajtot venni, melyik virágosnál szebb a margaréta, vagy csak egyszerűen kipihenni a piacozás fáradalmait, hogy majd utána újult erővel folytathassuk a vásárlást. Ilyenkor a kávéházak nem csak a megszokott asztalkáikat teszik ki az utcára, hanem felállítanak magasabb asztalokat is, melyet körül állva, jókat lehet beszélgetni, és a piaci forgatagot is könnyebben lehet szem előtt tartani, mert ki tudja, mikor botlik a helyi lakos egy rég nem látott barátjába.
Mi előtte és utána is kávéházban kötöttünk ki, hogy a megvásárolt kóstolókat egy kávé mellett fogyaszthassuk el. Ugyan ismerőssel se találkoztunk, de egyetlen magyar hangot sem hallottunk.
Szép város Annecy … és jó a piaca!

 

www.gastronomuca.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr932258669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása