HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.05.13. 19:18 Gastronomica

Zöldborsóleves másképpen

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Mi a titka egy jó zöldborsólevesnek? A friss zöldborsó! Íme, kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Biztos a siker.

Nemcsak a kását, de ezt a levest sem esszük forrón. Sőt, inkább kihűlve. Úgy, hogy éppen ez idő tájt debütálhatunk vele a konyhában, amikor már nem csak a levestől várhatunk egy kis melegséget. Ezt a zöldborsólevest a méltán népszerű gazpacho unokatestvéreként is szokták emlegetni. De míg az utóbbiban a paradicsom, paprika (zeller, uborka) dominál, addig itt a zöldborsóé a főszerep, az édesköménnyel rafináljuk, az avokádó pedig az egzotikus felütés. Elkészítése egyszerű, a botmixer alapfokú kezelői használatán kívül (ki- és bekapcsolás) egyéb jártasságra nincs szükség.

Tavaszi zöldborsóleves másképp

 

Hozzávalók 4 fő részére

30 dkg tisztított zöldborsó 
1 kis fej édeskömény
1 l húsleves alaplé és víz keveréke 1:1 arányban
1 db érett avokádó
1 evőkanál citromlé
Kb. 4 kanál apróra vágott friss, koriander levél
Só, frissen őrölt bors

A zöldborsót szórjuk egy edénybe. Az édesköményt mossuk meg és szeleteljük fel, majd adjuk a zöldborsóhoz. Öntsük fel annyi húsleves alaplé-víz keverékével, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd lassú tűzön, fedő alatt, főzzük puhára (kb. 15-20 perc). Az avokádót vágjuk félbe, és egy evőkanállal  kanalazzuk ki a héjából az avokádóhúst, locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az elkészült levest hagyjuk hűlni 10 percig. Vegyünk ki és tegyünk félre belőle egy-két evőkanál zöldborsót, majd adjuk hozzá a citromos avokádót. Botmixerrel krémesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kihűlve fogyasztjuk - nyáron kifejezetten hidegen, behűtve -, elosztva a tányérokban a félretett zöldborsó levesbetétet. Apróra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevelekkel, esetleg még frissen durvára őrölt borssal tálaljuk.

Az eredeti cikk itt olvasható.

2 komment

Címkék: gasztronómia avokádó zöldborsóleves gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr822901542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cikória 2011.05.15. 08:32:57

Épp borsólevest terveztem ma ebédre készíteni - tényleg! - akkor most kipróbálom ezt a botmixeres ki-bekapcsolós verziót, csak még beszerzem az avokádót. Kíváncsi vagyok rá nagyon. Köszi a tippet.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2011.05.18. 08:36:45

@Cikória: Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lett!
süti beállítások módosítása