HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.07.08. 09:04 Gastronomica

Málnás ricotta torta

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Elvileg dúlnia kellene a málna szezonnak, de attól tartunk, az idén sajnos nagyon rövid ideig tart. A napokban ne gondolkozzunk sokat, együk, vegyük, mert úgy tűnik, igencsak a végét járja, s marad nekünk a mélyhűtött, pláne import.

Akkor hát málnát málnával, na jó, tegyünk hozzá egy kis ricottát. A málnás ricotta torta  igazi nyári süti. Kekszmorzsa alapon sül, édes, gyümölcsös. Klasszikusan natúr krémsajtot kellene hozzá adnunk (kipróbálhatjuk ezzel is), tetszik tudni, azt a faját, amit  egy észak-amerikai tejesember talált fel. Pedig csak egy francia sajtot igyekezett elkészíteni, és ebbeli próbálkozásának eredménye lett egy éretlen, friss, natúr sajtkrém, amely később Philadelphia néven híresült el.

Az alábbi receptben azonban a klasszikus sajtkrém helyett ricottát szerepeltetünk. A ricotta sajt, olyan, mint a túró, csak krémesebb és kevésbé morzsás állagú. Míg Magyarországon a túró alvadt tejből készül, addig az olasz ricotta íróból, úgy, hogy egy kevés citromsavat tesznek a friss tejhez, felmelegítik (maga az olasz ricotta szó is azt jelenti, hogy újra főzött) és ennek hatására a fehérje kicsapódik a folyadékból. S ezek a szemcsék alkotját a ricottát, melyet vászon anyagon szűrnek át. Otthon is könnyen el lehet készíteni, csak jóminőségű magas zsírtartalmú tejre van szükség, melyet majdnem forrásig hevítünk, hozzáadunk citromlevet, alacsony lángon, lassan kevergetve megvárjuk, míg sárgás lében úszkáló túrót kapunk. Ezt kell vásznon keresztül lecsöpögtetni. (1 liter tejhez 3-4 evőkanál citromlé szükséges.) Ezt a programot azonban most csak akkor javasoljuk, ha nincs hova mennünk hétvégére.

Hozzávalók

 

1 csomag zabos keksz (készíthetjük sima háztartási kekszből is, de a rostos jobb)
5 dkg vaj
50 dkg ricotta
3 tojás
10 dkg cukor
8 dkg méz
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 teáskanál vanília kivonat, vagy vaníliarúd kikapart magjai
20 dkg tejföl
20 dkg málna

A sütőt kapcsoljuk be 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy 24 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. (A forma aljára helyezzünk egy sütőpapír darabot, és így kapcsoljuk rá a forma oldalát.) Vágjunk a forma magasságával megegyező szélességű sütőpapírcsíkokat, és a forma oldalát ezzel tapasszuk be – előtte olajozzuk be, hogy a papírszalag odatapadjon. A kekszeket aprítógépben vagy egy zacskóban nyújtófa vagy klopfoló segítségével törjük apró morzsásra. Keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egyenletes rétegben a tortaforma aljába.

A ricottát tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a mézet, a tojásokat, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait s a tejfölt. Sima, folyós állagú kell hogy legyen. Öntsük a kekszmorzsa alapra, tegyük a sütőbe, és süssük körülbelül egy órán keresztül. 40 perc elteltével nézzük meg, ellenőrizzük az állagát, hogy rendesen szilárdul-e, vagy nem kap-e oda a teteje. Akkor van kész a sütemény, ha a krém megszilárdult. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe még egy éjszakára, de minimum 5 órára, hogy teljesen megdermedjen. A friss málnát tálaláskor, szeletelés előtt osztjuk el a sütemény tetején. Ne sajnáljuk a „feltétet”, és hintsük meg porcukorral.

Szólj hozzá!

Címkék: torta gasztronómia ricotta málnás gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr163049439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása