Minden télen legalább kétszer felkerekedünk síelni. A célpont csakis Ausztria lehet. Nem mintha más országokban nem lennének jó hóviszonyok, vagy nem készítenék elő megfelelően a pályákat, hanem az osztrák kaiser smarni az, ami pótolhatatlan. Síeléskor az ebéd csakis császármorzsa lehet. Minden nap.
Hamar felismertem, hogy a kaiser smarni elkészítése nem ördöngösség, ezért szívesen készítem utóételként egy-egy könnyebb ebéd után.
Kaiserschmarnn, azaz Bajor császármorzsa (2 fő részére)
Hozzávalók:
2,5 dl tej
15 dkg liszt
1 csipet só
4 egész tojás
Vaj a sütéshez (2 evőkanálnyi)
Porcukor (ízlés szerint)
Fahéj
Mazsola (lehet rumban áztatva is!)
Egy tálba keverjük össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját.
Egy másik tálba a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába.
Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyit) és a tészta felét öntsük rá és süssük közepes tűzön, mint egy vastag palacsintát.
Szórjuk meg mazsolával, majd porcukorral, hogy a cukor beleolvadjon a tésztába.
Amikor a palacsinta alja szép aranybarna, megfordítjuk a palacsintát. Ez úgy történik, hogy a palacsintát rácsúsztatjuk egy tányérra majd a palacsintasütőt ráborítjuk és ugyanezzel a mozdulattal megfordítjuk. Így a teteje kerül alulra. Ezután két kis falapát segítségével falatnyi darabkákra tépkedjük.
Mikor elkészült, megszórjuk porcukorral és a fahéjjal és osztrák hagyomány szerint szilva kompóttal melegen tálaljuk.
(A tészta másik felét hasonlóan készítsük el.)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.