HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.27. 13:17 Gastronomica

Gasztro élmény Parádsasváron (1. rész)

Anyák napjára gyermekeim megleptek (férjem aktív közreműködésével) egy pazar hétvégével a Parádsasvári Kastélyszállóban. A kikapcsolódáshoz itt tényleg minden adva volt.

A kastélyszálló 1998 decemberében nyílt meg, akkor Magyarország első 5 csillagos kastélyszállodája volt. A kastély a Károlyi család építette. A birtok története azonban a Debrői családdal kezdődött, de tulajdonolta még a Rákóczi család, az Orczy család és a Grassalkovich család is. Parádsasvár, Parádfürdő és Parád egyazon birtok részét képezték.


Ez a birtok 1841-től a Károlyi család tulajdona lett, ekkor vásárolta meg a területet gróf Károlyi György. A kastélyt gróf Károlyi György építette feleségének Zichy Karoline-nak, a legenda szerint Karoline nevezte el Sasvárnak. A terveket Ybl Miklós készítette neoreneszánsz stílusban, a közvetlen környezetében megépülő ivócsarnokkal és a fővadász házzal együtt.


A kastély örököse Zichy Karoline halála után gróf Károlyi Mihály lett. Számos történet maradt fenn Károlyi Mihály és feleségével (Andrassy Katinka, a „vörös grófnő) kapcsolatban. Szociálisan ők voltak talán a legérzékenyebbek a Károlyiak közül. Számos esetben megsegítették a rászorulókat, a környék lakóit. 1918 végétől vadászkastélyukat hadikórház céljára ajánlották fel.


1920 után állami tulajdonba került a kastély majd egy részét szállodává alakították.
A második világháború nem tett jót a kastélynak, berendezését széthordták. 1953-ban felújították, és ekkor alakult ki a ma is látható épületegyüttes végleges formája. 1954-85 között SZOT gyermeküdülő működött a falai közt. Egy rövid idézet e korból:
„A kapuban libériás hajdú helyett úttörősapkás gyermekek állnak őrt, s a patak két oldalán felhangzik az indiánosdit, vagy számháborút játszó úttörők csatakiáltása. Mióta az úttörőket szolgálja ez a különben valóban regényesen tervezett, tornyos kastély, valahogy mintha még illenék is rá a sasvár elnevezés. S talán még jobb lenne, ha úgy neveznék Sasfiókvár.” — írja az 1960-as évek elején megjelent Budapest-Gyöngyös-Mátra útikalauz.

Ezután az épület magára maradt, és az enyészet vette birtokába. 1996-ban magyar befektetők vásárolták meg a nagyon leromlott állapotú kastélyt valamint parkját, és alakítottá ki ezt a szép szállodát.


A kastély együttes három gyönyörűen felújított épületből áll. A főépület kétszintes, valamint a beépített tetőtéri szint is egy emeletet képez. Árkádos torony csúcsosodik a tető szintből, mely egy kilátóteraszként funkcionál. Oldalához simuló kör alaprajzú lépcsőtoronnyal az épület leglátványosabb részét képezik. E főépülettel szemben helyezkedik el az eredetileg gazdasági épületként szolgáló másik épület. A két épületet a kastély helyén álló klasszicista fürdőházból megmaradt dór oszlopos folyosó kötik össze, középen egy egyemeletes pavilonnal. E három épület a francia kertek ihlette, szökőkút díszítésű udvart fog közre.


Mindhárom épület homlokzata piros téglából illetve sárgára vakolt részekből áll. A lábazatuk terméskő.
Az épületeket földalatti alagút köti össze, melyekben különböző szolgáltatásokat helyeztek el. Itt található egy söröző bowling- és squash pályával, konditeremmel. Innen könnyen megközelíthető a volt gazdasági épület aljában kialakított wellness részleg ahol a víz áramoltatásával működő medencén kívül található még pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő, infra kabin, sókabin, Kneipp taposómedence, szolárium és egy nagyon jó masszőr is, ki kezeivel csodákra képes.


Az épületek mögött, az erdő mellett gyors folyású patak csörgedez, és egy szív alakú mesterséges tavacska díszíti (?) ezt az udvarrészt. A főépület előtt elterülő kertrészben munkák folynak. Egy nagyobb méretű másik tavat terveznek ott kialakítani víziszínpaddal. A munkálatok már elkezdődtek, és talán a sok esőzésnek köszönhetően már némi vízmennyiség is jelzi, hogy mi várható abban a méllyedésben.

A szálloda parkjában egy nyitott medence is van, napozóágyakkal, sekélyebb vizű gyerek részleggel. Nyaranta itt grillparty-s vacsorákat is rendeznek. A parkban még van teniszpálya, strandröplabda pálya valamint egy kisebb játszótér is.

A szobák nagyvonalúan vannak berendezve, semmin nem spóroltak. Ugyan a fürdőszoba csaptelepein és kiegészítőin azért észlelni az idő múlását. Azonban a fürdőszoba mindennel fel van szerelve. Fürdőköpeny és házi papucs is jár a vendégeknek. A főépületben helyezkednek el a lakosztályok, a középső épületet (Rendey-vous szárny) elvileg a szerelmespároknak ajánlják, talán a fürdőszobában elhelyezett sarokkád miatt, a harmadig szárnyat (Romantique szárny) pedig a szálloda leírása szerint a nagyobb társasággal érkező (pl. trénigezők) részvevőknek kínálják.


Gyerekeim az Ötórai teázás várták a legjobban, mikor a kávézóban teát illetve muffinokat szolgálnak fel, nekem azonban a legkellemesebb benyomást a vacsora okozta, melyről szóljon a holnapi bejegyzés...

 

www.gastronomica.hu

képek: khs.hu. paradsasvar.lizi.fotoalbum.hu, www.brody.iif.hu, www.sulinet.hu

forrás:khs.hu, www.kastely.specia.hu/blog/2007/11/09/a-paradsasvari-karolyi-kastely, www.muemlekem.hu/muemlek?id=5819 , www.sulinet.hu/oroksegtar/data/100_falu/Parad/pages/015_a_karolyiak.htm, wiki.utikonyvem.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia wellness kastélyszálló resort gastronomica parádsasvár kastélyhotel


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr252035251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása