HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2012.01.10. 09:27 Gastronomica

Kóstoló a múltból a Lipóciában (folytatás): Máktorta

Köerner András: Emlékek a múltból

 

Három és féléves koromig a Palatinus házak egyikében, a Sziget utca és Pozsonyi út sarkán álló gyönyörű szecessziós stílusú épületben laktunk. V. emeleti lakásunk a Pozsonyi útra nézett, amit már akkor is terebélyes fák és elegáns, apró boltok övezetek. Házunkban minden emeleten a lakások bejárata egy belső udvarra néző körfolyosós gangról nyíltak, mely nagyon jellemző az 1930-as évek előtt épült budapesti házakra. A konyhánk ablaka is erre az udvarra nézett, így jó idő esetén anyu megengedte, hogy a folyosón játszhassak, míg főzés közben fél szemmel figyelt. A folyosót övező napraforgó virágokkal díszített szecessziós kovácsoltvas korlát volt a mi városi virágágyásunk, olyan, mint amilyenek a külvárosokban a házak virágzó előkertjei. Az ötödik emeletről minden jövés-menést láttam az alsóbb szinteken, olyan volt, mint egy színházi előadás, vagy egy valóság show. Figyeltem az asszonyokat ki lakásuk előtt beszélgettek a szomszédasszonnyal. Reggelente láttam, ahogy a háziasszonyok levitték az udvarra a szőnyegeiket, ahol egy erre kialakított fa állványra terítették és szőnyegporolóval addig ütötték, míg a por kiszállt a szőnyegekből. Az állványt minden lakó használhatta, de minden háziasszonynak megvolt a saját lapát formájú, hajlított nádból készült prakkere. Az ütések hangjai csak úgy visszhangoztak a belső udvarban, miközben a szőnyegből gomolygó porfelhők távoztak. Időnként hajóval a szemközti Margit szigetre mentünk az édesanyámmal vagy anyai nagymamámmal. Ez a hajójárat tavasztól szeptemberig közlekedett a lakásunkhoz nagyon közeli hajókikötőtől a szigeten lévő megállóig. Imádtam nézni, amikor a hajó kikötésekor a matróz sokéves tapasztalattal a háta mögött tökéletes ügyességgel hurkolta a kötelet az öntöttvas kikötőbakra, és kötötte ki a hajót. Ahogy keltünk át a folyón, a hajó oldalán végighúzódó fapadon térdelve hajoltam ki, és szippantottam be a folyó kellemes illatát, ami ma már nem annyira csábító, mint fiatalkoromban, amikor a Dunában még úsztak az emberek, és az illata is inkább a természetet árasztotta, mintsem a szennyezettséget. Amikor anyu vagy nagymama nem vittek a szigetre, a Szent István Parkba mentünk, ahol szemmel tartották futkározásaimat a kavicsos sétányon, miközben ők a közeli padon barátaikkal beszélgethettek. A játszóteret is nagyon szerettem a hintával, a csúszdával, és leginkább a homokozójával. Jól emlékszem, hogy két- három éves lehettem, amikor hosszú nyaggatás után nagymamám beadta a derekát, és kaptam tőle egy kislapátot és hozzá gereblyét.

Máktorta

Ez a torta nem tartalmaz semmi lisztet, a darált mák helyettesíti itt ezt az alapanyagot. Az elkészítése nem túlságosan nehéz, és nem is különösen időigényes.

Elkészítési idő: kb. 1 óra 10 perc

 

Hozzávalók 12 magasabb vagy 16 szelet alacsonyabb tortához

 

1 kávéskanál vaj vagy margarin (a forma kikenéséhez)

14 dkg vaj vagy margarin, szobahőmérsékletű

½  csésze cukor

6 nagy tojás sárga

3 kávéskanál reszelt citromhéj

1 evőkanál citromlé

2 púpozott csésze darált mák

7 nagy tojásfehérje

3/4 kávéskanál tisztított borkő (nélkülözhető)

2 evőkanál cukor

 

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kb. 23-26 cm átmérőjű tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és vastagon kikenjük a zsiradékkal.

2. A puha vajat, illetve margarint és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Beletesszük a tojás sárgákat, a citromhéjat és -lét, és addig keverjük, ameddig habos és egészen világos színű lesz. Ekkor elkeverjük benne a mákot.

3. A tojásfehérjéket először félkeményre verjük, megszórjuk a 2 evőkanál cukorral, majd fényes, kemény habbá verjük. A hab 1/4-ét belekeverjük a mákos masszába, majd 2-3 adagban óvatosan beleforgatjuk a megmaradt részét. A laza keveréket az előkészített formába töltjük.

4. A tortát az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük (tűpróba: a beleszúrt tű, tiszta marad), majd a formában hagyjuk kihűlni. Ekkor szorosan a forma peremén belül végigvezetünk egy hámozó kést, és ezután távolítjuk el a tortaforma peremét. A szobahőmérsékletűre hűlt tortát porcukorral meghintve kínáljuk.

Málna vagy ribizli lekvárral töltve, csokoládémázba burkolva enyhén édesített tejszínhabbal kínálva az torta íz világa tovább fokozható.

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

www.gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: torta édesség mák finom gastronomica lipócia köerner


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr803533376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása