HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.05.27. 17:53 Gastronomica

Gyereknapra készítsünk fagyit!

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Ha gyereknap, akkor fagyi, lufi, cirkusz és vidámpark. S ami a legfontosabb: fagyi nem az utcáról, a sarki cukrászdából, hanem otthon. A gyerekek aktív részvételével, akik boldogan segédkeznek a kavarásában és persze a kóstolásban.

Az olasz semifreddo a fagylalt lágy, krémesebb testvére. Lágyságát a sok levegőbuborék adja, melyet az alapanyagok, a friss tojás sárgája, a tojás fehérje és a tejszín habosra keverésével érhetünk el. A többi már csak az ízét, a karakterét adja meg a krémes hideg nyalatnak. Nem kell hozzá fagyigép, főzésről szó sincs, csak friss alapanyagokra és egy elektromos habverőre lesz szükségünk, így akár a gyerkőcök is könnyen elkészíthetik egy kis szülői útmutatóval.

Csokoládés semifreddo

Fotó: Lukács Enikő

5 friss (szalmonella ellen kezelt) tojás
10 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
½ liter tejszín
1 kis zacskó kakaós keksz a ropogóssághoz.

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett (vagy a mikrohullámú sütőben, folyamatos figyelem mellett) felolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tojásos krémhez keverjük. A fehérjét is habosra verjük, úgy, hogy a cukor megmaradt, másik felét óvatosan hozzáadagoljuk, amikor a tojásfehérje, már kezd habosodni. Egy másik tálban az előzőleg alaposan behűtött jéghideg tejszínt is habosra verjük, majd ismét a hűtőbe tesszük. Először a tojáshabot keverjük óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a csokoládés krémhez, majd ugyanígy teszünk a hűtött tejszínhabbal is. Áttesszük műanyag dobozba, és a hűtőben pihentetjük minimum 4 órán át. Tehetjük a fagyasztóba is, de ott ne időzzön 2 óránál tovább. Tálalás előtt legalább 10 perccel vegyük ki, hogy könnyen tudjuk adagolni. A kakaós kekszet zacskóba tesszük, lezárjuk, és húsklopfolóval morzsásra törjük. Ebben a gyerekek nagyon jók lesznek. Tálaláskor megszórjuk vele a fagyit.

Epres semifreddo

Fotó: Lukács Enikő

 

4 friss (szalmonella ellen kezelt) tojás
15 dkg cukor
3 dl tejszín
½ kg eper + egy-két szem a tálaláshoz
½ citrom leve

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét is habosra verjük, oly módon, hogy a cukor megmaradt, másik felét óvatosan hozzáadagoljuk, amikor a tojásfehérje, már kezd habosodni. Egy másik tálban a jéghideg tejszínt is habosra verjük, majd a hűtőbe tesszük. A fehérjehab egy harmadát hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez, majd a maradék fehérjehabot már óvatosan forgatjuk bele. A megtisztított epret botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a fél citrom levét, és a tejszínhabbal óvatosan összedolgozzuk. Végül az epres tejszínt szintén óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a tojásos habhoz keverjük, majd egy nagy műanyag dobozba öntjük, az egészet 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy könnyen tudjuk adagolni. Díszítéshez negyedelt eperszemeket ajánlunk.

Az eredeti cikk elolvasásához klikk ide.

Szólj hozzá!

Címkék: recept; fagylalt; gyereknap;


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr112937125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása