HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.07.14. 10:48 Gastronomica

Hűsítő nyári koktélok

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Egy-egy pohár jéghideg fröccs vagy hosszúlépés segít elviselni a forró nyári estéket. De mit csináljon az, aki úgy gondolja, a szódás boron kívül is kell lenni valami esélynek az életben maradásra? Esetleg borissza létére valami változatosságra vágyik? Próbálkozzunk a koktélokkal!

A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel. Csak turbózzuk fel őket sok citrom- és lime lével, némi alkohollal és rengeteg jégkockával. Bőségesen készítsünk belőlük, mert gyorsan fogynak. Elkészítésük egyszerű, a siker garantált, hidegfrontra nincs is szükség. Mehetnek a rendhagyó variációk is? Adunk pár tippet.

Görögdinnyés pezsgés (4 fő részére)

1 kg görögdinnye
1 dl narancslikőr (például Cointreau)
1 dl gin
2 lime
10 dkg eper
½ liter szódás, citromos limonádé

A dinnye feléből gömbvájóval (vagy karalábévájóval) vágjunk ki apró gömböket, (magokat távolítsuk el) és helyezzünk egymás mellé egy lapos tányéron, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tegyük be a fagyasztóba jéggé fagyni. A maradék dinnyéből is távolítsuk el a magokat, és turmixgépbe pürésítsük. Szűrjük át egy kancsóba, és ízesítsük a narancslikőrrel, a ginnel, egy lime levével és tegyük a hűtőbe hűlni. Az epreket mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A megmaradt lime-ot is alaposan mossunk meg, vágjuk nyolcfelé. Osszuk szét a poharakba az epret, és mindegyikbe tegyünk egy-egy gerezd lime cikkelyt, de előbb a levüket facsarjuk az eperre. Töltsük meg a poharakat a megfagyott dinnye golyókkal. Öntsük fel ¾-ig az alkoholos dinnyelével, majd pótoljuk a hiányzó részt a limonádéval.

Habzóboros, campari-s gyümölcsös puncs (4 fő részére)

8 szem málna
4 szem cseresznye
4 eper, félbe vágva
8 nagyon vékony szelet sárgabarack
8 nagyon vékony szelet őszibarack
2 evőkanál cukor
1,25 dl Campari
1,25 dl édes vermut (például Martini bianco, Cinzano bianco)
1,25 dl gin
1 üveg jégbe hűtött Prosecco
Jégkockák

A gyümölcsöket tegyük egy mély tálba, szórjuk meg a cukorral, keverjük össze, majd hagyjuk magára a rakományt 10 percig, míg a cukor elolvad és a gyümölcsök levet eresztenek. Ezután öntsük fel az italokkal és gyümölcsöstől osszuk szét négy jéggel megpakolt pohárba.

 

Frissítő csípős uborka koktél (4-6 fő részére)

undefined
 

10 evőkanál cukor
2 dl + 3 dl víz
30 dkg uborka + 4 szelet uborka
4 evőkanál lime lé + 4 gerezd lime
¼ chili paprika
1 csipet só
3 dl vodka
4 friss menta ág
Jégkockák

A cukrot és a 2 dl vizet tegyük egy edénybe, forraljuk fel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Napokkal korábban is megcsinálhatjuk, és hűtőben tárolhatjuk felhasználásig.) Az uborkát vágjuk kisebb darabokra, és turmixszoljuk pépesre a lime levével, a kimagozott, negyedelt chili paprikával, a sóval és 8 evőkanál cukorsziruppal. Szűrjük át az uborka levet egy kancsóba, majd öntsük fel 3 dl vízzel és 3 dl vodkával. Hűtsük nagyon hidegre, majd felszolgáláskor rakjuk a kancsóba az uborka szeleteket, a lime gerezdeket és a menta leveleket. Jéggel teli pohárba öntve kínáljuk. A poharak peremét cayenne borssal kevert cukorba márthatjuk mielőtt beletöltjük az italt.

Barackos-szedres whisky bolé (4 fő részére)

4+4 vékony szelet őszibarack
4+4 szem szeder
4 ág friss menta
3 evőkanál méz
4 evőkanál friss citromlé
2,5 dl bourbon whisky
jégkockák
szódavíz

A mentaleveleket, a mézet és a citromlevet tegyük egy kancsóba. Fakanállal alaposan nyomkodjuk meg a mentát, hogy az ízek kiszabaduljanak. Jöhet 4 szelet őszibarack és 4 szem szeder ,amit összekeverünk a mézes mentával. Nyomkodjuk meg enyhén, öntsük hozzá a whiskey-t, és tegyük a hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Felszolgáláskor adjuk hozzá a maradék 4 szelet őszibarackot, valamint a szedret, és jéggel megtöltött poharakban adagoljuk, majd jól behűtött szódavizet spricceljünk a tetejére.

Nyári Sangria (4-6 fő részére)

 

 

1 db sárgabarack, vékony szeletekre vágva
1 db szelet őszibarack, vékony szeletekre vágva
2 szelet sárgadinnye kisebb darabokra vágva
12 vékony szelet friss gyömbér
15-20 friss menta levél
2,5 dl narancslikőr (pl. Cointreau)
1 üveg száraz fehérbor (pl. Sauvignon Blanc)
3 evőkanál friss citromlé
jégkockák

A mentaleveleket tegyük egy nagy kancsóba vagy mély tálba, és egy fakanállal nyomkodjuk meg, hogy a mentából az ízek kiszabaduljanak. Pakoljuk hozzá a gyümölcsöket, a vékony gyömbér szeleteket, és locsoljuk meg a narancslikőrrel. Keverjük össze, és enyhén nyomkodjuk is meg a fakanállal a gyümölcsöket. Öntsük még hozzá a behűtött bort, a citromlevet és hagyjuk a hűtőben állni minimum egy órán keresztül, vagy akár fél napon át, hogy az ízek összeérjenek. Jéggel megtöltött poharakban kínáljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: koktél gasztronómia nyári gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr413065420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása