HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.07. 12:19 Gastronomica

Curry-s krumpli krémleves

 A blog a www.gastronomica.hu hivatalos blog-ja.

 

Az első bejegyzésem, amit közzéteszek az egyik kedvenc levesem: a curry-s krumplileves.
Egy igazán finom, krémes fűszeresen meleg krémleves. Pont az ilyen borongós, hideg téli napokban kíván ilyet az ember, hogy felmelegítse testét, lelkét. Elkészítése nagyon egyszerű. Két féle módozatot adok közre, egy mindennapi verziót és egy kicsit ünnepélyesebb változatot. Mind a kettő nagyon finom. Az alap hozzávalók mindenhol megvásárolhatók. Az a néhány extra alapanyag, mely elegánsabbá teszi a levest, megkapható ínyencboltokban (www.gastronomica.hu Deli menü alatt), vagy a nagyobb hipermarketek „Nemzetközi ételek” címszó alatt szereplő sorában.
Az adagok 5 főre szólnak.


Curry-s krumpli krémleves a mindennapokra

2 ek. olaj
1 ek. vaj
1 db nagy vöröshagyma
1 ek. curry por
2 nagy krumpli
¼l tej
¼ l tejszín
½ l zöldséglé (kockából is jó)
Só, bors

 

Az olajt és a vajat egy edényben megmelegítjük, majd hozzá adjuk az aprított hagymát. Lefedjük, és pároljuk néhány percig. Belekeverjük a curry port és az apróra felkockázott krumplit. Fedő alatt pároljuk tovább alacsony lángon 5-10 percig.

A tejet, a tejszínt és fél liter zöldséglét ráöntjük a krumplira, felforraljuk, és kis lángon főzzük, míg a krumpli megfő. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben krémesítjük.

Curry-s Krumpli krémleves ünnepnapokra

2 ek. olaj
1 ek. vaj
1 db nagy vöröshagyma
1 ek. curry por
2 nagy krumpli
¼l kókusztej
¼ l tejszín
½ l zöldséglé (kockából is jó)
Só, bors
1-2 kk. mangó chutney

Az elkészítés megegyezik a másik recepttel, a különbség, hogy tej helyett kókusztejjel öntjük fel. Ha elkészül, az édesebb íz kiemelésére hozzáadunk 1-2 kávéskanál mangó chutney-t. Díszítsük koriander levelekkel.

(A chutney egy indiai gyümölcs-zöldség lekvár fűszerekkel, cukorral, sóval, ecettel és chilivel készítve. Mindenféle gyümölcsből és zöldségből készítik, és az étkezés során tálalják fel, hogy az ételek fűszerességét még jobban kiemelje. Elkészíthetjük magunk is, de üvegben konzerváltan is lehet vásárolni.)
 

www.gastronomica.hu

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr921579994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olivier 2009.12.08. 12:09:37

Ez a leves nagyon tutinak hangzik. Úgyis valamilyen jó levesre vágytam, este megfőzzük. Holnap visszaszólok, milyen volt.

gasztrobika 2009.12.08. 12:20:36

A leves jól hangzik, de nagyon várom a mangó chutney receptjét is!

Cikória 2009.12.08. 19:04:36

Lehet kókusztejet külön kapni vagy nekem kell feltörnöm a kókuszdiót, mert akkor a Balck&Decker-t is fel kell sorolni a hozzávalókhoz. :)
süti beállítások módosítása