HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.14. 16:56 Gastronomica

Szalagos fánk (á la ma soeur)

Ugyan a farsang a fánkevés szezonja, nálunk hagyomány szerint mégis decemberben jön össze a család, barátok sok gyerekkel egy jó, kiadós fánkevésre. Ez idén is így alakult. Az év többi részében nem szoktam fánkot sütni, mert ilyen nagyüzemű fánksütésre nincs berendezve a konyhám, valamint ipari szagelszívóm sincs (még). Az év első tizenegy hónapjában nővérem gondoskodik a családról és lep meg minket egyszer-egyszer egy nagy tál fánkkal. A fánkevés élvezetét házi készítésű baracklekvárral lehet tovább fokozni, nálunk lekváron kívül nincs is más, bár szokták csoki öntettel, pudinggal is fogyasztani. A mi családunkban anyukám és apukám közös produkciójában készült balatoni-, illetve férjem anyukája által főzött bánki baracklekvár a csúcs. Ezek titkos receptjét sajnos nem tudom továbbadni; bár sokszor próbálkoztam, de még nem sikerült hasonlót reprodukálnom.

Az alábbi fánk receptet a nővéremtől kaptam:

 

Szalagos fánk
(á la ma soeur)

50dkg liszt
3 dl tej
6 tojássárgája
3 dkg élesztő
7 dkg vaj
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. rum
1 mk. só

 

 

 

 

1 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek. cukrot, összekeverjük, és a tetejére szórunk egy kis lisztet majd felfuttatjuk. (kb. 15 perc)

1,5 dl tejbe belekeverjük a tojások sárgáját, a rumot, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és a sót.

A lisztet tálban szitáljuk, beleöntjük az élesztős és tojásos tejet, majd robotgéppel vagy kézzel alaposan összedolgozzuk (ha nagyon száraz, hozzáönthetjük a maradék fél deci tejet). A vajat megolvasztjuk és apránként folyamatos dagasztás mellett belecsurgatjuk.

Letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. (kb. 45 perc)

 

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre kiborítjuk és könnyedén átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Lisztezett felületre rakjuk, konyharuhával letakarva ismét kétszeresére kelesztjük. (kb. 15 perc)

Magasabb falu serpenyőben legalább 5 dl olajat közepesen melegre hevítünk.

A tésztakorongokat egyik oldalukon középen hüvelykujjal kissé benyomjuk és az meleg olajba tesszük benyomott felülettel lefelé, azonnal lefedjük (FONTOS) és 4-5 percig így sütjük. Majd megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük aranybarnára.
Papírkendőre szedjük, és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral és azonnal tálaljuk.

Baracklekvárt kínálunk mellé (vagy barackpálinkával ízesített meleg baracklekvárt).


 

 www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr811597688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása