HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.18. 11:22 Gastronomica

Gyereklenyugtató mézeskalácssütés Karácsony előtt

Alig hogy megkezdődik a téli szünet, a gyerekeink kezelhetetlenné válnak. (Sajnos gyakran előtte is, de ez majd egy másik blog témája lesz, itt a gasztronómiára koncentrálunk!) Sötét viharfelhőként tornyosul szemünk előtt a december 22., amikor a bölcsi, az ovi és az iskola bezárja kapuit, a gondozók, óvó nénik, és tanító nénik és bácsik boldogan hagyják ránk gyermekeinket, és nekik jön a megérdemelt év végi pihenés. Velünk mi lesz? Helló Karácsony! A 3, 6 és 9 éves fiaink várnak ránk beláthatatlan távon, egészen 2010 január 4. reggel 8-ig. Még kimondani is nehéz, hogy 2010-ig nem lesz semmilyen képzett pedagógiai segítségünk. Nem vitás, hogy a maratoni téli szünet első két napja a legnehezebb. Gondosan dugdosnunk kell az ajándékokat, és a mi családunkra további nehezítés is vár, legkisebb fiunk december 24-én született, így ennyivel több ajándék dugdosása a feladatunk. Az elrejtett ajándékokkal négyzetes arányban nő a gyerekek kezelhetetlensége. Sötétség ellenére reggel ½ 6-kor ébrednek, és masíroznak TV-t nézni, éppen azzal a hangerővel, hogy a szülők se tudjanak aludni. (Miért van az, hogy iskolaidőben hétköznapokon sokszor még ¼ 8-kor sem sikerül őket kirángatni az ágyukból, hétvégeken és szünetben ½ 6-ig legkésőbb minden gyerek felkel, és teljes frissességgel zengik be az egész - nem éppen kicsi - otthonunkat.) Ezekben az ominózus reggeli ½ 6-os időpontokban próbáljuk férjemmel összeszedni gondolatainkat, és túlélési stratégát kidolgozni a nap hátralevő részére. Ilyenkor ünnepek előtt stratégiánk egyik fontos eleme a mézeskalácssütés. Ezt minden Karácsony előtt bevetjük, és ezzel komoly órákat nyerünk a végeláthatatlan téli szünetben. Az a jó a mézeskalácsban, hogy két napra is ad teendőt: első nap a bekeverés, második nap a sütés. A sütést már sikerült outsource-olni, ezt egy barátnőmnél hajtjuk végre, ötvözve a kellemest a hasznossal: A felfordulás nem nálunk van, és a férjem ilyenkor egyedül otthon marad, és élvezi az év végi szabadságának legszebb 2-3 óráját.

A következő két receptet ajánlom minden hasonló cipőben járó szülőnek, és még inkább azon fiatalabb olvasóimnak, akik felkészülve szeretnének a téli szünet elé nézni, amikor majd megérkeznek az utódok.

"Hellókarácsony" mézeskalács recept első változat:

Hozzávalók:
70 deka liszt
20 deka méz
20 deka porcukor
20 deka margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kk. szódabikarbóna
fűszerek

A sütőt 180˚C-ra kapcsoljuk be. (Légkeveréses sütőnél 150˚C, gázsütőben 4-es fokozat.)
Keverjük el a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszereket (őröljön frissen kis kanálnyi fahéjat, szegfűszeget, ánizst, vagy használjon kész mézeskalács-fűszerkeveréket).

Adjunk hozzá a melegített, de nem forró mézet és margarint, majd a tojást és a sárgájákat. Jól dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagra.

Kedvenc szúróformákkal szaggassunk ki különböző figurákat, és előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük világosbarnára.

Tipp: A megkeményedett mézeskalácsot úgy tudjuk újra megpuhítani, ha fémdobozba tesszük egy félbevágott almával együtt.

"Hellókarácsony" mézeskalács recept második változat:

Hozzávalók:
4 egész tojás + 2 db sárgája
30 dkg porcukor
1 kg liszt
1 csomag szalakáli - 0,5dl tejben elkeverve
25 dkg méz - langyosan
1 cs.őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
25 dkg margarin

A sütőt 180˚C-ra kapcsoljuk be. (Légkeveréses sütőnél 150˚C, gázsütőben 4-es fokozat.)

A mézet és a rámát a porcukorral alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzá adjuk a tojásokat. Öntsük bele a felfuttatott szalakálit is. Jól keverjük össze. Adjuk hozzá a fűszereket majd legvégül keverjük bele a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze.

Egy éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

A tésztát 0,5cm vastagra nyújtjuk majd szaggatjuk.

A forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Díszítés tojásfehérje mázzal:
2 tojás fehérjét 20dkg szitált porcukorral és 2 tk. ecettel jó kemény habbá verjük. Nyomózsákba tesszük a habot és tetszés szerint díszíthetjük a mézeseket.


Ha valakinek van más bevált módszere a több gyerekkel nehezített téli szünet kibekkelésére, írja meg! Minden tanács jól jön!

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr901606354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása