HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.21. 20:35 Gastronomica

Forralt bor

A szombati nagy hóesés nem hagyott kérdést, mi legyen a vasárnap délelőtti programunk: a budai hegyekbe indultunk szánkózni. Egy órát terveztünk, hogy a három gyereket hóálló ruhába csomagoljuk, de mint kiderült, a duplája sem volt elég. Indulás előtt órákig rohangáltak a fiúk a lakásban, próbára téve legendásan nagy türelmünket. Már ½ 11 felé járt az idő, amikor férjem ultimátumot adott: forralt bor nélkül nem megy sehova; a szánkózással és annak előkészületével járó stresszt nem bírja tovább. A három gyerek továbbra is harisnyában száguldozott a lakásban, míg én a forralt bort kezdtem készíteni. Szerencsére a forralt bor elkészítése igen egyszerű, és valóban beváltja a hozzáfűzött elvárásokat: oldja a hidegség érzetet és a gyerekek iránti tolerancia is jelentősen megnő. A lenti recept végül megmentette a vasárnapunkat, és a három fiúval egy felszabadult apa csúszott nagyokat a Hármashatár hegy lejtőin.

A forralt borhoz szükséges kezeletlen citromot és narancsot a biopiacokon és nagyobb bioboltokon kívül a budapesti Mamut bevásárlóközpontban is meg lehet vásárolni. A vörösbor lehet egyszerű (olcsó) asztali bor, mivel a bor elsődleges aromáját a hozzáadott fűszerek jelentősen tompítják.
 

 

 

 

Forralt bor


7 dl száraz, vörösbor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
½ kezeletlen citrom héja
néhány szelet kezeletlen citrom
½ kezeletlen narancs héja
néhány szelet kezeletlen narancs

 

 

 

 

Elkészítés


A bort a fűszerekkel és a citrusok héjával melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 10 percig állni, hogy a fűszerek kiengedjék aromáikat. (nem szabad forralni, mert a bor minősége romlik).
Melegítsük fel újra majd adjuk hozzá a cukrot, a citrom és a narancs szeleteket.


Melegen csészékben kínáljuk, vagy termoszba töltve szolgáljuk fel sí-, és szánkópályák oldalában.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bor hellókarácsony forraltbor forralt


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr541614298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása