HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.06. 06:00 Gastronomica

Chili con carne (4 fő részére)

Férjem egyik kedvence a sólet. A referencia a Klauzál téren található Kádár étkezde  szombati sóletje. Abból nem enged. Akárhányszor készítem, férjem csak legyint: a Kádáré jobb! Így fokozatosan áttértem a sóletről a chili con carne készítésére. Sóletet hozunk a Kádárból, többet nem kísérletezem! (Azért egyik nap közreadom a sólet receptemet, hátha valakinek nincs annyira kritikus férje, mint nekem.)

 

Chili con carne (4 fő részére)

Hozzávalók:

2 db közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk. chili por
1 db chili paprika, kimagozva
1,5 ek. köménymag por
Só, bors
Fél kg darált marhahús
20 dkg szárított paradicsom (olajos)
1 kisebb fahéj rúd
2 doboz darabolt paradicsom konzerv (80 dkg)
2 doboz vörös bab konzerv (80 dkg)
2-3 kocka jó minőségű étcsokoládé (elhagyható)

 


A hagymát és fokhagymát vágjuk apróra, és olajon pároljuk puhára.
Keverjük hozzá a chili port, a friss apróra vágott chili paprikát, a köménymagot; sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a darált húst is. Folyamatosan kevergessük és a nagyobb összetapadt darabokat nyomkodjuk szét.
A szárított paradicsomot vágjuk apró darabokra, vagy ha tudjuk, pürésítsük az olajjal turmix- vagy aprítógépben. Ezt is keverjük a húshoz.
Öntsük bele a paradicsom konzervet, adjuk hozzá a fahéjat, egy pohár vizet (kb. 1,5 dl) és ismét sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
Nagyon lassú tűzön hagyjuk rotyogni másfél-két órán keresztül. A legvégén adjuk hozzá a lecsepegtetett babot és még fél óráig főzzük.

Én mindig teszek hozzá 2-3 kocka jó minőségű étcsokoládét, hogy a paradicsom savasságán enyhítsek, és krémesebb ízt kapjak.

www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia chili con carne gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr841647515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása