HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.12. 06:00 Gastronomica

Csokis-diós-mazsolás túrósüti

Ez a süti az egyik klasszikus a családunkban. Közvetlen környezetemben már mindenki ismeri, és felvette a süti repertoárjába. Borongós szombat vagy vasárnap délutánokon, amikor az ember csak úgy enne valami finomat, hogy a hétvégi ebédet a délutáni alvás után még kiegészítse, nagyon jól tud esni ez a sütemény. Ennél a receptnél is az a jó, hogy gyorsan elkészül, és a remekmű egy igazán könnyű sütemény. A hozzávalókat a sarki éjjel-nappaliban megkapja az ember, és ekkor már semmi nem gátolhatja meg, hogy még egy kis kalória adaggal bombázza szervezetét.
Ezt a receptet egy ősrégi Magyar Konyha című újságban olvastam. A receptet Unger Károly mesterszakács jegyezte: könnyű túrós tésztaalapon olvadt csokoládé, pirított dió és meleg mazsola. Szerintem ez a süti melegen finom, bár hidegen is nagyon jó lehet, de addigra nálunk elfogy…


Csokis-diós-mazsolás túrósüti

Hozzávalók

300 g tehéntúró
120 g vaj
120 g liszt
120 g cukor
5 db tojás
10 g vaníliás cukor
½ citrom héja
Csipet só
100 g mazsola (áztatott)
120 g dió (nagyobb darabokra tördelve)
100 g étcsokoládé
zsemlemorzsa

 

A sütőt kapcsoljuk 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

Egy kapcsos tortaformát (26 cm átmérő) vagy egy kerek rücskös szélű piteformát vajazzunk ki, és hintsük ki zsemlemorzsával.

A félzsíros tehéntúrót törjük át (ezt a részt a gyorsaság kedvéért én ki szoktam hagyni), és keverjük hozzá egy robotgép segítségével a lágy vajat, lisztet és a tojások sárgáját. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját.

 

A tojások fehérjéit verjük kemény habbá egy csipet sóval, de mielőtt még teljesen felvernénk, öntsük hozzá a cukrot, és így verjük teljesen kemény habbá.
Óvatosan forgassuk bele a habot a túrós tésztába.

A habos tésztát lapátoljuk át a tortaformába, és simítsuk el a tetejét. Szórjuk meg mazsolával, durvára tőrt dióval, és kisebb darabokra tördelt étcsokoládéval. (Én ilyenkor még a tenyeremmel egy kicsit megnyomkodom a torta tetejét, hogy biztosan be legyenek ágyazódva a rászórt finomságok.)

Süssük körülbelül 45-60 percen keresztül, időközben nézzük meg, hogy a mazsola vagy a dió nem barnul-e túl gyorsan. Ha igen, sütőpapír vagy alufólia darabot tegyünk a tetejére.


Következő bejegyzés hétfőn, február 15-én jelenik meg, címe: Meleg tofu, szójás fokhagymaszósszal

www. gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu 

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé gasztronómia túró mazsola gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr751750910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása