HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.16. 06:00 Gastronomica

Rokfortos céklasaláta cukkinivel

Van néhány zöldség, melynek csodaszép a színe. Ilyen a cékla. Nagyon szeretem, minden formájában. Legkorábbi emlékem az óvodai kiscsoportból való: rizses húshoz ecetes céklát kaptunk salátaként. Gyerekkoromban utáltam, amikor a főzelékbe belerakták a rántott húst, mert elázott a bundája, vagy a salátákat a főételt tartalmazó tányérra halmozták, és a hideg levétől kihűlt az étel, vagy vizes lett a burgonyapüré. De a szép narancssárga színű rizses hús és a gyönyörű ciklámen színű ecetes céklasaláta színeinek összeolvadása már akkor is komoly hatással voltak rám. Imádtam ezt a párost, és kifejezetten sok ecetes céklalevet kértem a rizsem mellé, hogy gyönyörködhessek ebben a számomra akkor (is) nagyon szép színkreációban. (Ma is, ha valamilyen menzán eszem, és van lehetőség ezt az ételpárost választani, biztosan ezt teszem a tálcámra, és biztosan a rizshez öntöm a céklasalátát.)
A mai recept szintén céklát tartalmaz, ugyan más formában.

 

 

Rokfortos céklasaláta cukkinivel

Hozzávalók 6 fő részére

4 kisebb cukkini
½ kg kisebb cékla
200 g rokfort jellegű kék sajt

Saláta öntet:
1 ek. citromlé
2 tk. magos mustár
1 tk. méz
2 tk. balzsamecet
Olivaolaj

A céklát sós vízben főzzük meg, majd hagyjuk hűlni. Hámozzuk meg és vágjuk kisebb cikkelyekre.

Keverjük össze a salátaöntet hozzávalóit. Az olajat a legvégén lassan öntsük hozzá, majd lazítsuk 2 evőkanál vízzel.

A cukkinit krumpli hámozóval vágjuk nagyon vékony szeletekre. Tegyük egy tálba és öntsünk rá forró vizet. Fedjük le egy percre, majd öntsük át egy szitába, és hideg folyóvíz alatt hűtsük le.
Papírtörlőkendőre borítsuk, és itassuk fel a cukkini szalagokról a felesleges vizet.

Osszuk szét tányérokra vagy egy nagy tálra a cukkinit, locsoljuk meg az öntettel, rakjuk rá a céklát, morzsoljuk hozzá a rokfortot, és ismét locsoljuk meg az öntettel.
Friss, rusztikus kenyérrel tálaljuk, vagy sült hús mellé salátának.

Következő bejegyzés holnap február 17-én, szerdán jelenik meg, címe: Rokfortos keksz

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: saláta gasztronómia cukkini cékla rokfort gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr661761828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása