HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.17. 06:00 Gastronomica

Rokfortos keksz

A tegnapi céklasalátához nagyobb mennyiségű márványsajtot  vettem, hogy a maradék sajtból kekszeket készítethessek. A sajt finom, krémes, puha, széteső állagú volt. Olcsóbban kaptam meg az árustól, mert mint mondta, ezt ilyen állapotban már nehezen tudja eladni. Nekem éppen ilyen puhára volt szükségem.
A márványsajt a Roquefort sajt közeli rokona, mely dél Franciaországból származik. A nemes penész erezetű kék sajt juhtejből készül, és hosszas érlelésen esik át. A legnépszerűbb családtagja a Gorgonzola.
A receptet a Culinaris Ízakadémia jóvoltából Christine Chapot provence-i séf hölgytől tanultam, aki Avigion-tól nem messze üzemeltet egy kis szállodát, ahol főzőtanfolyamokat is vezet.

Rokfortos keksz

Hozzávalók (kb. 18 db keksz készíthető belőle)

100 g Márvány sajt
80 g vaj
100 g liszt
1 ek. kukoricadara vagy búzadara

 

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A sajtot morzsoljuk szét egy tálban, a vajat vágjuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, dolgozzuk össze, majd borítsuk egy lisztezett munkafelületre, és egy kb. 3cm átmérőjű hengert gyúrjunk belőle. Csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe minimum egy órára vagy akár egy napig is.

A hideg tésztáhengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket. A korongokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, tágas helyet hagyva egymás mellett.
10-15 percig süssük, míg aranyszínűvé válik, majd hagyjuk hűlni.
Lezárt dobozban pár napig eltartható.

A Következő bejegyzés holnap, február 18-án jelenik meg, címe: Pissaladière

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr351764801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boszidoki 2010.02.17. 16:27:44

Szia! Tetszenek a receptek, és az, hogy a képek nemcsak a kész csodákat ábárzolják, hanem a köztes állapotot is. Kíváncsi vagyok, hogy az én finnyás, de chips-rajongó fiam mit szól majd ehhez a kekszhez.... :-)

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.17. 22:54:23

@boszidoki: Ha a fiadnak nem is ízlik, a férjednek biztosan fog. Nálunk a férjem ette meg az összeset, a gyerekeknek esélyt sem hagyva, hogy megkóstolják.

boszidoki 2010.02.21. 19:01:31

Nagy siker volt a keksz, a nagyobik fiam is ette, a kicsi csak megkóstolta. Hogy "néhány napig dobozban eltartható"-e ,sajnos nem fogjuk tudni kipróbálni, nem lesz mit tárolni!

Én 200 C-on sütöttem, és meg kellett forgatni, hogy mindkét fele megsüljön.
süti beállítások módosítása