Már maga a palacsinta egy aránylag jól sikerült étel, de ez meg még triplán finomabb! Miért is? Mert nem csak át van sütve, és az ízek még jobban összeérnek, hanem egy jó adag vaníliás, cukros, tojásos tejjel meg van locsolva, és így kerül be a sütőbe. A végtermék, egy puha, de ropogós, krémes, de mokány, nagyon jól mutató túrós édesség.
A receptet Lajos Marinak köszönhetem, aki valamikor régen, az egyik Nők Lapjában adta közre ezt a receptet, és köszönhetem még anyukámnak is, aki ugyan nem rendszeres Nők Lapja olvasó, de ezt a számot elolvasta, és kitépte nekem az újságból. Lajos Mari, Bécsi túrós palacsinta rakottasnak nevezte ezt a receptet. Megtalálható a 99 sorozatából a 99 palacsinta kötetben is. Nagyon szeretem, és mindenki, akinek készítettem szintén szereti. Előnye, hogy előre el lehet készíteni egy részét: megsütni a palacsintákat, túrókrémet összekeverni, öntetet elkészíteni. Tálalás előtt fél órával megtölteni a palacsintákat és megsütni.
Túrós palacsinta csőben sütve
Hozzávalók 4 fő részére
Palacsintához:
200 g liszt
1 csipet só
3 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
0,5 dl olaj
3 ek. cukor
Töltelékhez:
50 g puha mazsola
2 ek. rum
250 g túró
3 ek. vaj
2 tojás
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Öntethez:
1 tojás
30 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl tej
A palacsintatésztához a fenti hozzávalókat keverjük csomómentesre, és hagyjuk pihenni min, fél óráig, majd süssük meg a palacsintákat.
Egy tűzálló vajazzunk ki edényt alaposan.
Mossuk meg a töltelékhez a mazsolát forró vízben, és öntsük rá a rumot.
Válasszuk a tojásokat ketté. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A sárgáját a cukorral, valamint a maradék vajjal keverjük habosra. Adjuk hozzá a túrót, és a megmosott citrom reszelt héját, és ezt is keverjük bele, (célszerű robotgéppel végezni ezt a műveletet is, mert a túró krémesebb állagú lesz). Majd a kemény tojáshabot óvatosan keverjük bele a mazsolával és a rummal együtt a túrókeverékbe.
A sütőt melegítsük elő 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
Mikor kihűltek a palacsinták, töltsük meg a túrókrémmel. Minden egyes palacsinta hengert vágjunk félbe, és vágott felületükkel fölfelé, rézsútosan helyezzük egymásra/egymás mellé a kivajazott sütőedényben.
Az öntethez a hozzávalókat keverjük simára, és az egészet öntsük a palacsintákra.
20-25 perc alatt a forró sütőben süssük ropogósra. Elkészültékor hagyjuk 5 percig állni, majd utána tálaljuk.
A következő bejegyzés március 3-án, szerdán jelenik meg, címe: Sajttal töltött paradicsomos csirkemell
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.