HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.30. 08:05 Gastronomica

Philippe a belga

Az Újlipótvárosban a Hollán Ernő utca sarkán bújik meg napjaink egyik legjobb budapesti étterme, a Philippe a belga. A héten betértünk egy vacsorára, az étlapról a hétfogásos Gourmand menüt választottuk, és nem csalódtunk: Mesterien összeállított ételsor kalauzol a tenger gyümölcseitől a libamájon keresztül a sült kacsán át a sajtokig és a desszertig. Emberi léptékű adagok, barátságos környezet, családias hangulat. Az étterem belső kialakítása, az asztalok terítése bár elegáns, mégsem merev; a nyitott konyha barátságosan egészíti ki az éttermi teret, ahonnan belátni a pult mögött dolgozó Phillipre és szakács társára, Attilára. Vacsora alatt hosszabb beszélgetésbe elegyedtünk a felszolgálónkkal és Veronikával az étterem társtulajdonosával, míg Philippe, a konyhában dolgozott. Philippe-pel való beszélgetésre csak néhány nappal később egy délelőtti órában került sor magyarul. Philippe nyolc éve él Magyarországon, Esztergomban alapította éttermét, majd 2008-ban helyezte át székhelyét Budapestre.

Gastronomica: Miért döntött úgy nyolc éve, hogy Esztergomban nyit éttermet?

Philippe Del Mestre: A szerelem hozott Magyarországra. Egy belgiumi étteremben ismerkedtem össze Veronikával, aki Magyarországon francia filozófiát tanult, és a nyári szünetben munkát vállalt abban az étteremben, ahol én is dolgoztam. Veronika esztergomi volt, így jöttem utána; Esztergomban nyitottunk éttermet.

G: Miért döntöttek mégis úgy, hogy az étteremmel Budapestre költöznek?

P: Esztergomban vitáim támadtak az Önkormányzattal, és anyagilag sem találtam meg a számításaimat, nem volt miért maradnom. A vendégkör jelentős része budapesti volt, egy-egy vacsorára akár taxival is kijöttek hozzánk. Amikor az étterem bérlete az Önkormányzattal való nézeteltérés miatt nem lett meghosszabbítva, visszaköltöztem Belgiumba, nem akartam Magyarországon folytatni, de szerencsére üzlettársam, Veronika meggyőzött, próbáljuk ki Budapesten. Jó döntésnek bizonyult, nagyon megszerettem az Újlipótvárost, régi vendégeink Esztergomból ide is követtek. Sokan persze fővárosiak voltak, így nekik ez a változás kifejezetten kedvező volt, és persze már kialakult az új vendégkörünk is.

G: Hogyan szerzi be a belga konyha alapanyagait?

P: A belga konyha nem más, mint a francia konyha, az alapanyagokat Franciaországból és Belgiumból hozatom hetente. Csak jó minőségű alapanyaggal érdemes dolgozni, és az Magyarországon vagy nincs, vagy indokolatlanul drága. Franciaországban van egy óriási piac, a Rungis (40 hektár), ahol a magyar árak feléért jutok hozzá minőségi árukhoz. Innen érkezik az alapanyagaim nagy része. A fekete kagylót, és más tenger gyümölcseit is frissen hozatom, mélyhűtött árukkal nem dolgozunk. A magyarországi éttermek nagy rész erre nem figyel, és nem fontos a minőségi alapanyag sem, szeretnek mindenen spórolni. Nekem a minőség a reklámom, sehol nem hirdetem magam, egymást ajánlják a vendégek.

G: A minőségen kívül milyen más különbségeket lát a belga és a magyar éttermek között?

P: Belgiumban a tulajdonos az egész napját az étteremben tölti; vagy a konyhán vagy a vendégek között, tudja mi történik az éttermében. Magyarországon a tulajdonos ritkán tartózkodik az étteremben, inkább csak befektetésként használja, és csak a profit érdekli. Az is érdekes, hogy a magyar vendégek étkezéshez üdítőt vagy sört fogyasztanak. Belgiumban a sört aperitívként isszuk, míg az étkezés alatt bort vagy vizet.

G: Minek köszönhető az éttermük családias hangulata?

P: A belső tereket és színeket mi terveztük, nem volt belső építészünk. Az esztergomi étterem hangulatát próbáltuk itt is megteremteni. De nemcsak ennek köszönhető a családias hangulat, hanem a kicsi, állandó alkalmazotti létszámunknak is: nálunk egy kis csapat dolgozik, Attila és én a konyhában, két felszolgáló, és Veronika az üzlettársam. Vasárnap és hétfőn zárva tartunk, ilyenkor pihenünk.

G: Milyen tervei vannak a jövőre?

P: Barátommal, Gerald-dal tervezünk egy francia típusú üzletet nyitni az étterem közvetlen szomszédságában, ahol sajtokat, borokat, csokoládékat fogunk árulni.

G: Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk további terveihez.

Philippe-ről olvashatnak Bächer Iván Újlipócia című könyvében is, melynek kivonata a Népszabadság honlapján is elérhető.

 

Asztalfoglalás: (1) 350 04 11

Cím: Budapest, Balzac u. 35

info@philippe.hu

nyitva tartás:

kedd - szombat
12h -15h
18h -22h

vasárnap és hétfõn zárva

Web: www.philippe.hu

 

www.gastronomica.hu

1 komment

Címkék: a belga étterem gasztronómia philippe del mestre gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr611879329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2010.03.31. 08:11:57

Örülök, hogy Philippe mégsem tűnt el, kíváncsi vagyok az új helyre is!
süti beállítások módosítása