HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.26. 13:07 Gastronomica

Gerlóczy kávéház

A Gerlóczy kávéház már jó ideje nem is csak kávéház-étterem, hanem a felette elhelyezkedő emeletek már szállodaként üzemelnek. Ez az ötlet 15 éve már az én fejembe is megfordult, amikor első munkahelyemről (Semmelweis utca) hazafelé menet mindig átmentem a Gerlóczy utca és a Vitkovics Mihály utca által határolt kis téren (Kamermayer Károly tér). Itt két lakóház állt összesen. Az egyik a teraszos, a másik meg, melynek homlokzatát egy gyönyörű, nagy önkormányzati védelem alatt álló szilfa takarja. Ez utóbbi üzlethelyisége akkor még üresen állt, valamilyen bankfiók működött ott valamikor, és a fölötte lévő emeleteken lakások voltak. Ez az épület ma a Gerlóczy hotel és kávéház. A környék csendes a Károly körút és Kossuth Lajos utca közelsége ellenére. Nagyon régóta már csak behajtási engedéllyel szabad autóval megközelíteni. Mára már talán ezt komolyan is veszik, és valóban azok jutnak csak be autóval, akiknek megvan rá erre az engedélyük.

A Gerlóczy utca, egy sötét utcácska. Ott van (vagy csak volt) a tűzoltóság, a Merlin színház, ahol Fábry Sándor kezdte a stand up showját a Pincér közbeszól címmel. A Semmelweis utca torkolatától összeszűkül az utca, ahol T. Nagy Tamás sajtkereskedése található, mely egy kis Franciaországot, fejlett polgári miliőt varázsol ebbe az utcarészbe. A Vitkovics Mihály utca hangulata is közel áll ehhez a légkörhöz. Ott sokáig üzemelt egy esernyőkészítő és javító mester. Talán az utolsó a városban, mellette egy kapunyira volt egy kis bár-kávéház, melyben sokáig Morvai Zsuzsa kéz-zöld színű kerámiái voltak kiállítva, valamint itt volt még egy papír-, szárazvirág-, meg dísztárgykereskedés is. A Kamermayer téren, a teraszos ház aljában egykor egy szemfelszedő néni üzlete állt, ma T. Nagy Tamás szalámi üzlete várja az ínyenceket.

A Gerlóczy kávéház fekvése tehát remek. Csendes, zöld, de mégis városias. Mára már a parkoló autók száma is csökkent, az étterem előtt lévő áthajtó utat is lezárták, és az étterem teraszát egészen a tér közepén lévő kis zöld területig kiépítették és felkövezték. Így a téren álló Kamermayer Károly szobra még közelebb került a kávéházhoz.
Az étterem kialakítása a háború előtti kávéházak miliőjére emlékeztet. Nagy tükrök, óriás ablakok, thonet székek, komoly belmagasság, fehér keményített abroszok és szalvéták, gyönyörű padló burkolatok. De jelen van a mai kor is, a galéria alatt lévő nyitott konyhával.
A Gerlóczyban az a jó, hogy minden napszakban gondoskodik megfelelő menüvel. Felkészült azokra a vendégekre, akik a reggelit gasztronómiai programként élik meg, és komoly választékot tud nyújtani nekik ebben a napszakban is. Azokra is gondolnak, akik délután egy kis vércukorszint növelés céljából valami finomságot ennének kávéjuk mellé, ezeknek a vendégeknek külön uzsonna menüt kínálnak. Ebédre és vacsorára az étlapból választhatunk kiváló magyaros és nemzetközi ételeket, illetve a széles napi menüből.
Múlt héten valami homokszemcse kerülhetett a gépezetben, mert néhány dologban csalódnunk kellett. A lefoglalt asztalt 12 perces késéssel már kiadták egy másik társaságnak, annak ellenére, hogy megadtuk telefonszámunkat, ahol érdeklődhettek volna érkezésünkről, így a külön kérésre az alsó szinten választott asztal helyett a galérián terítettek meg a számunkra. Ez a helyiség is hangulatos, de mégsem erre számítottunk, hanem az előzőekben leírt óriás ablakokra, a gyönyörű belmagasságra és a nagy terekre. Az üzletvezető kedvesen kezelte enyhe felháborodásunkat, és mindent megígért, csak, hogy nyugtassa a kedélyeket.
Az asztal megterítése sem volt a megszokott. Hiányzott a damaszt szalvéta vagy legalábbis egy méretesebb papírszalvéta. Helyette egy kisebb szalvétát kaptunk, ami ugyan egy koktélhoz adott szalvétánál nagyobb volt, de nem sokkal.
A rendelés leadása is nehezen ment az elején, de a pincérünk jó humorú, diszkrét és igazán segítőkész volt, így hamar túllendített minket a kezdeti nehézségeken.
A vacsora nagyon finom volt, kár, hogy a pástétomhoz nem a ház saját készítésű kenyereiből hoztak, hanem pirított toast kenyeret.
Aznap hal nap volt, így a halmenüből választottuk a főételt. Egyikőnk sem csalódott.
A desszert kínálatot egy kicsit átlagosnak találtam, de azért az általam berendelt crème brûlée-ben nem csalódtam, nagyon finoman készítették, és frissen karamellizálták a tetejére a cukrot, így ropogós maradt a kéreg.

Összességében a Gerlóczy kávéház étterem továbbra is a kedvenceim között marad, franciás hangulata, a pincérek kedvessége, a kora reggeli reggelizési lehetőség, a szép adottságú terasz, és a külföldieket és a helyieket is kielégítő finom menüsor miatt. De mégis sajnálatos, hogy ennyi baki csúszik egy ilyen jó étterem mindennapjába.

Gerlóczy Kávéház

1052 Budapest, Gerlóczy u.1

T: (36) (1) 501-4000

F: (36) (1) 204-4001

e-mail: info@gerloczy.hu

foglalás: reservation@gerloczy.hu

Nyitva: minden nap 7-23 óráig


www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr951952530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása