HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.09. 11:28 Gastronomica

Olajbogyók

Az olajfa a Földközi-tenger keleti medencéjének partvidékein őshonos, innen terjedt tovább az őskorban Dél–Európába, Közel-Keletre és Észak-Afrikába.
Örökzöld növény, jellegzetes bütykös törzse és ezüstösen zöld, hosszúkás levelei könnyen felismerhetővé teszik a növényt.
Gyümölcsét két féle képen fogyasztják: páclében marinálva vagy, kipréselve a levéből nyert olaját használják.
A mai Libanon, Szíria, Jordánia és Izrael területén ősidők óta terem az olajfa. 4000 évvel ezelőtt már Egyiptomba és Főníciába is elterjedt az olívaolaj. I.e. 1000 körül pedig már Kis-Ázsiában is termesztették az olajfát, majd lassan meghódította a Mediterráneumot is. A római birodalomban időszámításunk kezdetekor az olívaolaj már fontos része volt a mindennapi étkezésnek. Egy görög legenda szerint Athén városának megszületése is egy olajfához kötődik.
Az olajfa idővel a jólét és gazdagság szimbólumává vált. A Római birodalom összeomlásával az olívatermelés is hanyatlásnak indult. A középkorra népszerűsége megcsappant. Évszázadok múltán nyerte vissza jelentőségét, és a mediterrán országokban megint részese a mindennapoknak.
Az olajfák ősidők óta biztosítottak élelmet, fényt, gyógyszert számos civilizációnak.

Mára az olajbogyó termesztés a Mediterrán régió nyugati felére tolódott. Spanyolország lett a világ legnagyobb olajbogyó termelője, őt követi Olaszország, majd ezután jön csak Görögország.

Az olajfa (olajág) az európai kultúrában a béke, az örök élet és a bölcsesség jelképe. Az élettartama rendkívül hosszú, nem ritka a 200 éves fa sem. A látszólag elhalt fa, idővel újabb hajtásokat hoz, ezért az olajfákat örökéletűnek tartják.
Az ókori görögök vagy zsidók körében nagy tisztelet övezte e növényt. Noé a csőrében olajágat hozó galamb segítségével tudta meg, hogy van élet az özönvíz után. Picasso is e szimbólumot használta a béke ábrázolásához.

 

Az olajbogyó nem fogyasztható nyersen. Különleges eljárásoknak köszönhetően az eredendő keserűséget csökkentik, és így fogyaszthatóvá válik. Ezek az eljárások nagyon eltérnek. Valamennyi régiónak megvan a saját olíva variánsa és feldolgozási módja. Egyes olajbogyókat még éretlen állapotban szüretelik és dolgozzák fel, míg más fajokat teljesen éretten, feketén szedik le.
Az olajbogyó színe nem az érettségétől függ, a színét leginkább az érleléshez használt pác befolyásolja, vagy a feldolgozás módja: olajban, vízben, sóval, vagy sós lében. Ezek az eljárások nemcsak az olívabogyó színét befolyásolják, hanem a héjának a felületét is. Lehetnek simák, fényesesek, vagy ráncosak is.


Az olajbogyóknak sok fajtája létezik, a legelterjedtebbek a marokkói picholine, a görög kalamat, a nizzai caillette, az olasz manzanillo, az izraeli maalot, a palesztinai nabali, a spanyol arbequina vagy empeltre, stb.
Nemcsak méretükben, kinézetükben különböznek az olíva fajták, hanem ízükben is eltérnek. Van savanykásabb, vagy édesebb ízű, van dióra emlékeztető ízű, füstös ízű, kesernyés ízű, stb.

Az olívabogyók érlelése általában tengeri sós vízben történik. Van amikor még a zölden leszüretelt szemeket érlelik ebben a lében, van amikor érett, édesebb, fekete szemeket. Ezután még fűszeres, olajos pácban is marinálhatják. Egyes fajtákat kimagoznak és megtöltenek fokhagymával, paprikával, vagy mandula szemekkel akár.

Az olívaolaj nagyon egészséges, gazdag telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik az érelmeszesedést, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas a vas és az E vitamin tartalma is.

 

www.gastronomica.hu

képek: www.magicaljourneys.com/Athens/athens-interest-shopping-olives.html, www.travelpod.com/travel-photo/fletcherclaytor/14/1223114820/2000x-year-old-olive-tree-in-gethsemane.jpg/tpod.html
forrás: wikipedia,  www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=4162&a_id=21440&h_id=7574

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia olajbogyó olívabogyó gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr652068205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása