HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.25. 11:51 Gastronomica

Zöldborsó leves hidegen

A friss zöldborsó ideje is elérkezett, így az ára is kezd végre barátságosabb lenni a piacon. Gyerekkoromban minden formájában fogyasztottuk, de már akkor is nyersen szerettem a legjobban. Főtt állapotában, a főzelék a kedvencem fehér, petrezselymes szósszal, amit nem habarással hanem staubolással (behintéssel) készítünk. A családban anyai és apai részről mindig vita volt, hogy melyik a jó zöldborsófőzelék. Az egyik ág, az édeskés, staubolt verziót tartja „a” főzeléknek, míg a másik a pirospaprikával készítetett (ami lehet, hogy rántva van?) preferálja. Mi a nővéremmel a harsány zöld zöldborsót szeretjük, édeskés, fentiekben említett bársonyosan krémes, fehér "töltőanyaggal" kiegészítve.

 

Gyerekkoromban, ilyenkor nyáron olyan gyakran ettünk zöldborsót, hogy  még a reggeli rántottába is ez került.
Nagy örömömre szolgál, amikor sikerül egy olyan receptre lelnem, mely valamelyik kedves alapanyagomat használja, de számomra nem a megszokott módon készíti el. Ezt a hideg zöldborsó levest Franciaországban volt szerencsém elfogyasztani, ahol a leveshez mentával, koriander levéllel, snidlinggel, sóval és borssal ízesített krémtúrós bruschettát kaptam. A leves receptjére azonnal lecsaptam:

Zöldborsó leves hidegen

Hozzávalók 4 fő részére

Fél kg hámozott zöldborsó
1 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kocka zöldségalaplé (pl. DM-es biokockából)
1 szárított babérlevél
2 ág kakukkfű
1-2 ek. Olívaolaj
Só, bors
Kevés tejszín a díszítéshez

Az olajat egy lábasban melegítsük fel, pároljuk benne üvegesre az apróra vágott hagymát, és fokhagymát. Adjuk hozzá a megmosott zöldborsót, a leveskockát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Keverjünk rajta, majd öntsük fel fél liter vízzel. Fedjük le, és hagyjuk rotyogni kb. 15 percig, míg a zöldborsó szemek megpuhulnak.

A babérlevelet és a kakukkfű ágakat emeljük ki a levesből. Merülőmixerrel pürésítsük az általunk kívánt állagra, és szükség esetén öntsünk hozzá még vizet. Sózzuk és borsozzuk.

Hagyjuk kihűlni, majd hidegen szervírozzuk tálakba. Mindegyik tetejére kanalazzunk néhány kanál tejszínt felhő pamacsot.

(Nagyon finom tejszínes zöldborsó leves szokott lenni, véletlenszerűen, a Nem süti szendvicsező napi ajánlatában!)

www.gastronomica.hu


képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr632107928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása