HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.01. 23:34 Gastronomica

Milyen az igazi bruschetta? – recept

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

A bruschetta az olasz konyha találmánya. Nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, hiszen nem más, mint pirítós. Na de mi minden bír történni vele?!

Tipikusan előételként fogyasztják éttermekben, bárokban, kávéházakban. De senkit nem szólnak meg, ha egy pohár bor, a szokásos délutáni Aperol spricc vagy a limonádéja mellé csak bruschettát rendel, mert nem lehet betelni vele. Eredetileg a bruschetta csak fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyér olívaolajjal, s legfeljebb olajbogyót eszegetnek hozzá. Titka a kenyér minőségében rejlik. A kézműves barna vagy egyéb rusztikus kenyér adja meg igazán az élvezeti értékét, no meg nem mellékesen a jó minőségű olíva olaj. Hogy aztán mit halmozunk a kenyérkékre, annak csak a képzelet szab határt: lehet paradicsomos, csirkemájas, halas, gombás, gomolyás, pesztós, sajtos, kecskesajtos, medvehagymás, articsókás, babos, jöhet a tetejére friss rukkola, bazsalikom, zsombor, rozmaring.

A bruschettát a konyhai tűzhelyen egy platnin vagy serpenyőben is megsüthetjük, de a legjobb nyílt tűzön vagy kerti sütőben. S ha már itt a grill szezon, semmi ok nincs rá, hogy ne a szabadban grillezve készítsük. A jó füstös íz is egészen más, mintha serpenyőben sült volna. Bár létezik folyékony füst, ami az ételnek füstös ízt kölcsönöz, sőt, évtizedekkel ezelőtt minden háztartás fel volt szerelve füst ízű sóval is, ezeket a megoldásokat csak „végső rászorultsági” alapon,de leginkább egyáltalán nem javasolnánk. Ha tehát tehetjük, ne tétovázzunk, elő a grillsütőt, és míg sül a hús, előételként felszolgálhatjuk a grillezett bruschettákat.

Recept
Kecskesajtos, padlizsános bruschetta (4 fő részére)

Fotó: Lukács Enikő

8 szelet rusztikus kenyér
1 nagyobb padlizsán
20 dkg kecskekrémsajt
olíva olaj

Az öntethez:
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál jó minőségű olíva olaj
2 evőkanál  friss, apróra vágott mentalevél
Só, bors

A kenyérszeletek egyik oldalát bedörzsöljük fokhagymával, majd mindkettőt megkenjük olívaolajjal. Forró grillen vagy grillserpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalukat megsütjük. A padlizsánt körülbelül 8 mm vastagságú karikákra felszeleteljük, besózzuk, és pár percig hagyjuk állni, hogy az esetleges kesernyés lé kicsapódjon belőle. Papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, és mindkét oldalukat megkenjük olíva olajjal. Szintén a grillrácsra (vagy grillserpenyőbe) rakjuk, ahol puhára sütjük (oldalanként körülbelül 3-4 perc), s kicsit megkapatjuk. Az elkészült szeleteket lapos tálra helyezzük. Míg sülnek a padlizsánok, összekeverjük az öntet hozzávalóit egy tálban, és minden egyes adag megsült padlizsánszeletre locsolunk belőle, hogy mindenhol érje őket. Ha szükséges, még sózzuk, és tekerünk rá frissen őrölt borsot is.

A teljes cikk a HVG Gasztronómia rovatban olvasható

Szólj hozzá!

Címkék: olasz gasztronómia bruschetta gastronomica recept; konyha;


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr702950342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása