HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.08.27. 13:04 Gastronomica

Ropogós morzsás szilva

A minap kaptam ezt a receptet, és azonnal tovább adom, mert annyira jól sikerült!
Nem kell hozzá sok minden, de az (majdnem) mind egészséges: gyümölcs, méz, zabpehely, magok, és egy kis joghurt. Mindezeket pillanatok alatt összerakjuk, majd megsütjük, és kész! Hideg natúr joghurttal (tejföllel) kanalazva még finomabb! Mostanság lehet kapni nagyobb élelmiszerboltokban eredeti görög joghurthoz nagyon hasonló, görög joghurtot. Énnek állaga krémesebb (a magasabb zsírtartalom miatt), mint a hagyományos joghurté.

 

Ez a sütemény a morzsás sütik (crumble) egészségesebb változata. Minimálisan módosítottam a recepten: emeltem a mandula és a dió mennyiségét, használtam őrölt fahéjat, mert a szilvával nagyon jó párost alkotnak, és tettem hozzá még vaníliás cukrot is. Szilván kívül készíthetjük őszibarackból is!

Ropogós szilva süti

Hozzávalók:

75 dkg érett szilva
7 dkg zabpehely
10 dkg szeletelt mandula (eredetileg 5 dkg)
10 dkg aprított dió vagy pekándió (eredetileg 5 dkg)
4 evőkanál méz
1 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
5 dkg vaj

Joghurt vagy tejföl, vagy ennek keveréke

A sütőt melegítsük elő 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A szilvákat magozzuk ki, vágjuk negyedekre majd szórjuk egy sütőedény aljára. Hintsük meg a fahéjjal.

Keverjük össze egy tálba a zabpelyhet, a mandulát, a diót a cukorral és a vaníliás cukorral.
A vajat mikróban vagy tűzhelyen olvasszuk éppen csak folyósra. Öntsük rá a pelyhes keverékre a mézzel együtt. Keverjük alaposan össze, és kanalazzuk a fahéjas szilva tetejére.

30-35 percen keresztül süssük a sütőben. Ekkor alul a szilva még nem sült teljesen puhára, viszont a teteje már ropogós kérget kapott.

Tálaljuk azonnal, és natúr joghurttal vagy tejföllel kínáljuk!

 

www.gastronomica.hu

képek gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szilva süti édesség gasztronómia joghurt tejföl desszert egészséges ropogós gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr422249304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása