HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.09.22. 11:16 Gastronomica

Tejfölös őszibarack pite

Ez a süti egy lágy, könnyű pite. A finomságát a natúr és egyszerű ízeinek köszönheti. Nincs benne fűszer, a leheletnyi vaníliás cukor, csak némi diszkrét aromával gazdagítja. A barack nedvességet és zamatot ad, a mandula mindezt még tovább hangsúlyozza, a tejföl pedig enyhe savanykás ízt kölcsönöz a pitének.
Elkészítése inkább körülményes, mint nehéz.
Egy finom édes omlós tésztát gyúrunk, ami előre elkészíthető, és pár napig a hűtőben is eláll. Ezt a tésztát először elő sütjük, majd csak utána töltjük meg a barackkal. Ezenkívül, egy mandulás morzsát is készítünk hozzá, ami robotgéppel pillanatok alatt megvan. Ezután állítjuk össze és sütjük készre.

 

Tejfölös őszibarack pite

Hozzávalók:

Édes omlós tésztához:
200 g liszt
125 g hideg vaj
100 g porcukor
2 tojássárgája

Morzsához:
70 g cukor
70 g hideg vaj
30 g liszt
40 g őrölt mandula
¼ tk. sütőpor
1 csipet só

Töltelékhez:
4-5 db közepes őszibarack (sárga színű mutatósabb)
1 zacskó vaníliás cukor
1+1 ek. cukor
5-6 ek. tejföl

A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgép segítségével keverjük morzsás állagúra. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze morzsás állagúra.) Öntsük a morzsát egy tálba, és adjuk hozzá az egy evőkanál hideg vízzel összekevert két tojássárgáját. Gyúrjuk össze, és formáljunk belőle egy lapos kerek korongot. Csomagoljuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára.

Készítsük el a morzsát, hasonlóan, mint a fentiekben, csak hagyjuk ki a legvégén a vizet és a tojások sárgáját. Így a hozzávalók (késes betétű robotgépben való) összekeverésével egy másik morzsás állagú tésztát kapunk. Tegyük a hűtőbe.

A sütőt kapcsoljuk be 200 ˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
Két folpack fólia között vagy lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta korongot, hogy egy kb. 26 cm átmérőjű hullámos szélű piteformát kibélelhessünk vele.
A széléről lelógó felesleges tésztát vágjuk le, és tegyük megint vissza a hűtőbe fél órára.
Ezután terítsünk rá sütőpapírt, öntsük rá a szárazbabot, vagy a rizst, vagy a lencsét, és süssük elő 10 percen keresztül. Vegyük le róla a sütőpapíros nehezéket, majd megint tegyük vissza a sütőbe. Ezúttal 8 percre. ( Ha a sütemény széle nagyon barnulna, alufólia csíkokkal takarjuk le.

A töltelékhez negyedeljük el a barackokat (én levágtam a héját), tegyük egy tálba, szórjuk meg a vaníliás cukorral és 1 ek. kristálycukorral. Keverjük össze.
A maradék 1 ek. cukrot a tejfölbe keverjük bele.

Az elősütött tészta alját kenjük meg 2 evőkanál cukros tejföllel, majd szórjuk rá a morzsa egyharmadát, és helyezzük el rajta a barack negyedeket. A maradék tejfölt kanalazzuk véletlenszerűen a barackok tetejére, majd szórjuk rá a maradék morzsát.

Süssük 40-50 percen keresztül, míg a morzsa kéreg arany barnára sül. (Ha a széle pirulna, fedjük be alufólia csíkokkal, és süssük készre.)

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még állni negyed órán keresztül, majd tálaljuk. Nem csak melegen finom, hanem szobahőmérsékleten is!

www. gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: ősz süti gasztronómia pite tejföl barack őszi őszibarack gsztronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr632313772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása