Nagyon népszerű manapság chutney-kat készíteni otthon, és sült húsok, sajtok vagy akár májpástétomok mellé kínálni. Ezúttal én is a chutney készítők sorába állok, mert újabb adag szilva érkezett és chutneyt szilvából még nem készítettem. De mi is az a chutney? A chutney szó (ejtsd csátni) a hindiből származik és egy édeskés, savanykás fűszeres gyümölcs vagy zöldség lekvár … szerűség. Az indiaiak az étkezés folyamán mártogatósként fogyasztják a főételeik mellé.
Fő alkotóelemei a gyümölcs, a cukor és az ecet. Ezeket főzik hosszasan, hogy elpárologjon a felesleges folyadék és egy aránylag sűrű, ragadós lekvárt kapjanak.
Az alábbi recept azonban egy erősen szilvaízesítésű hagymalekvárnak is megfelelne.
Mindenesetre húsok mellé, sonkás vagy sajtos szendvicsre nagyon jól illik.
A Sarki fűszeresnél nagyon finom, vékonyra szeletelt, füstölt házi sonkát vásároltam. Ezt pirítósra tettem, és a frissen készült, de már kihűlt chutney-ból kanalaztam rá. Nagyon finom és gyors vacsora volt!
Szilva chutney vagy szilvás hagymalekvár?
Hozzávalók:
250 g szilva
1 lila hagyma
40 g barna nádcukor
4 ek. almaecet
20 g mazsola
20 g aszalt szilva
Olíva olaj
Kenyér
Jó minőségű sonka, vékonyan felszeletelve (szárított vagy füstölt, de akár főtt is lehet)
Frissen őrölt bors
Saláta levél vagy paradicsom
A szilvát magozzuk ki, vágjuk kockákra, a lilahagymát vágjuk félbe, majd karikázzuk fel és a fokhagymát szintén szeleteljük fel. Tegyük mindezt egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a mazsolát és az aszalt szilvát. Keverjünk hozzá két evőkanál olívaolajat, és főzzük alacsony hőfokon minimum fél óráig.
Tegyük zárható üvegbe, és hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeletet pirítsuk meg, helyezzük egy tányérra, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fektessük rá a sonkát, erre kanalazzunk 1-2 kávéskanál szilva chutney-t, rakjunk még rá néhány levél salátát, ismét locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.