A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.
Szerző: Lukács Enikő
Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.
Fűszeres karamell szirup
Ez a szirup kiváló fagylaltra, parféra, gyümölcsökre öntve, joghurthoz keverve, tea, limonádé ízesítésére, de még húsokhoz,salátákhoz is passzol. Elkészítési idő: kb. 30 perc.
Hozzávalók:
1 db üveg palack
300g porcukor
½ citrom leve
1 vaníliarúd
1 kb. 5 cm hosszú friss gyömbér darab
A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk négy szeletre. A cukrot öntsük egy lábasba és adjunk hozzá 8 cl vizet, a fél citrom levét és a feldarabolt gyömbért. Vágjuk fel hosszában a vanília rudat, kaparjuk ki a belsejét. De ne dobjuk el, tegyük ezt is a lábasba. Alacsony lángon forraljuk fel keverés nélkül. Amikor a cukor megolvadt, s kezd borostyán színűvé válni, akkor keverjük meg, hogy egyenletesen szép barnává karamellizálodjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kevergetés mellett apránként öntsük fel 20 cl vízzel. Tegyük vissza a tűzre,melegítsük még 5 percig. A gyömbérdarabokat és a vaníliarudat vegyük ki a szirupból. Egy jól zárható, tiszta üvegbe helyezzük el a vaníliarudat és öntsük rá a karamell szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd zárjuk le az üveget és szobahőmérsékleten tároljuk. Csomagoljuk celofánpapírba, kössünk át a nyakát szalaggal.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.