Megjelent a HVG Gasztro rovatában
Szerző: Lukács Enikő
Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.
Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán újra elkezdhetünk halmozni.
Almapite kaláccsal
Hozzávalók 6 fő részére
3 tojás
2 tojás sárgája
650 g alma
130+ 30 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
45 g vaj
4 dl tejszín
200 g kalács (kb. 8 szelet)
2 ek brandy (elhagyható)
vaj a sütőedény kivajazásához vagy sütőpapír
Az almákat hámozzuk meg, a magházakat távolítsuk el és nyolcadoljuk. Serpenyőben melegítsük fel a vajat, dobjuk rá az almacikkelyeket, és süssük arany barnára (több adagban készítsük). Amikor már szép színt kaptak, szórjuk meg 30 g cukorral, és locsoljuk meg a brandyvel. Rázzuk össze a serpenyő tartalmát, és hagyjuk kis lángon, míg a cukor karamellizálódik. Egy tálba keverjük össze az egész tojásokat, a két tojássárgáját, a maradék cukrot és a tejszínt. A kalácsszeleteket kockázzuk fel. Adjuk a tejszínes tojásokhoz az almával együtt, majd keverjük össze. Egy gyümölcskenyeres formát alaposan vajazzunk ki (vagy béleljük ki sütőpapírral), tegyük át bele az almás keveréket. Egy mélyebb hőálló edénybe öntsünk forró vizet, és ebbe állítsuk a gyümölcskenyérformát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-60 percen keresztül.
(Folytatás holnap)
Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.