Megjelent a HVG Gasztro rovatában
Szerző: Lukács Enikő
Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.
Ráadásul majdnem minden   családban van rokon, szomszéd, barát,  aki bármikor képes váratlanul   betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit  igazán kár lenne veszni   hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi  hó, de az vesse ránk az   első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár  végétől tél derekáig sem   volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi  kereskedelmi mennyiségű,   kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a  fán hagyni, mert nálunk   meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések  alkalmával örömünket   alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül  is alig férünk el   otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek  ínséges idők, szorult   helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a  lélekjelenlétünk ne   hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán   újra elkezdhetünk   halmozni.
Almás paszternákpüré
Hozzávalók 4 fő részére
850 g paszternák
2 nagy idared alma
60 g vaj
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
100 ml tejszín
A hámozott, felkockázott paszternákot tegyük fel főni sós vízbe. Mikor már majdnem puha, adjuk hozzá a hámozott, nyolcadolt almacikkelyeket. Miután megpuhultak, öntsük le a vizet, keverjük bele a vajat, a fűszereket és tegyük vissza a tűzre. Főzzük egy rövid ideig, majd öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük fel. Sózzuk, borsozzuk, majd kézi botmixerrel pürésítsük. Melegen tálaljuk, egy kis olvasztott vajjal a tetején.
(Folytatás holnap)
Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre


 
	
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.