Megjelent a HVG Gasztro rovatában
Szerző: Lukács Enikő
Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.
Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán újra elkezdhetünk halmozni.
Almás paszternákpüré
Hozzávalók 4 fő részére
850 g paszternák
2 nagy idared alma
60 g vaj
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
100 ml tejszín
A hámozott, felkockázott paszternákot tegyük fel főni sós vízbe. Mikor már majdnem puha, adjuk hozzá a hámozott, nyolcadolt almacikkelyeket. Miután megpuhultak, öntsük le a vizet, keverjük bele a vajat, a fűszereket és tegyük vissza a tűzre. Főzzük egy rövid ideig, majd öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük fel. Sózzuk, borsozzuk, majd kézi botmixerrel pürésítsük. Melegen tálaljuk, egy kis olvasztott vajjal a tetején.
(Folytatás holnap)
Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.