HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.03.09. 06:06 Gastronomica

Sajtos fánk

Megjelent a HVG Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Az alap klasszikusokat, a képviselőfánkot és a profiterolt mindenki ismeri. Ezeknek és rokonaiknak az elkészítése sokkal könnyebb és olcsóbb annál, mint gondolnánk, amikor jó pénzeket perkálunk értük valamelyik menő kávéházban, cukrászdában. 

A tészta elnevezése onnan ered, hogy a hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd pár percig intenzíven keverjük. Innentől már formázható, majd süthető tésztát kapunk. Kezdőknek pepecselősnek tűnhetnek az elkészítés további fázisai, a látszat azonban csal,hamar felsőbb osztályba léphetnek tudományukkal. Haladók csípőből átállhatnak a gyártásra. Ráadásul az égetett tészták sütés után nagyon jól viselik a fagyasztást. Bespájzolhatjuk őket, csak töltés előtt szobahőmérsékleten fel kell engedni, vagy a meleg sütőben pár perc alatt átmelegíteni.

Tegyünk egy próbát, érdemes. Már amennyiben nem bánjuk, ha viharos gyorsasággal tünteti majd el a hálás közönség produktumainkat.  Az alábbi recepteknél mindegyik édes tészta egyazon alapreceptből indul – ennek alapján a megszokott képviselő fánkot vagy profiterolt is meg tudjuk csinálni –, csak a formázásuk és töltelékük különbözik egymástól.  

Sajtos fánk

Hozzávalók 35-40 db fánkocskához

3 dl tej
80 g vaj
1 kiskanál só
150 g liszt
150 g reszelt sajt
3 tojás

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet forraljuk fel a vajjal és a sóval. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll, és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 2 percig hűlni. A tojásokat a reszelt sajttal keverjük össze, majd adjuk kisebb adagokban a tésztához. Minden egyes adag tojásos sajt hozzáadása után alaposan keverjük össze.
 
Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztassuk a két kávéskanál segítségével formázott gombócokat. Ügyeljünk a megfelelő távolságra, mert sülés közben duplájára nőnek a puffancsok. Süssük 20-25 percig, míg arany barnára pirulnak. Azon frissiben, melegen tálaljuk.

(Pénteken: Chouquettes - cukorral szórt fánk)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr462717632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása