HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.04.21. 18:23 Gastronomica

Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

A húsvét előtti nagyböjt a húsmentes napokról szól a gasztronómiában, ez a vegáknak igazi hazai pálya. De mi van húsvétkor? Mit esznek a vegetáriánusok ilyenkor? Hogy nézzen ki az ünnepi asztal hús nélkül? Jól kifaggattuk a Sülve-főve séfjeit!

Wossala Rozina
Quiche, frankó, provolone!
Ha kilőttük a sonkát, szalonnát és minden állati eredetű nyalánkságot, mi marad szegény vegáknak húsvétra? Ha vega lennék, nem szeretnék olyasmit enni húsvétkor, amit bármikor máskor is fogyaszthatok. Hiszen azért, mert az ember nem eszik húst, lehet még neki ünnep a tojáskeresés. Ezért is döntöttem a quiche mellett, ami egy kevert salátával még egy húsimádónak is fenséges eledel!

Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?Hozzávalók
3 marék brokkoli (ha lehet, szár nélkül), 3 kanál olívaolaj, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1 közepes hagyma finomra aprítva, 1/4 kávéskanál őrölt paprika, 1 lap leveles tészta, 4 felvert tojás, 1 tojássárgája felverve, 4 dl főzőtejszín, só és bors az ízesítéshez, 350 g reszelt provolone sajt

A brokkolit 5–8 percig párolom. A hagymát egy serpenyőben pici fokhagymával olajon megpirítom, majd hozzáadom a brokkolit és a pirospaprikát. A leveles tésztát egy kivajazott tepsibe egyengetem, majd a brokkolis mixet belehelyezem. Egy nagyobb tálban összekeverem a tojásokat, a tejszínt és 150 gramm provolone sajtot. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ráöntöm a a brokkolira, és a tálat mozgatva elegyengetem, kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak a felszínen. A maradék sajtot rászórom a
tetejére, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe helyezem kb. 35 percre, vagy amíg a teteje meg nem barnul.



Szőke Jani
Gabonagömböc és tofu – miért is ne?

Vannak olyan időszakok az életemben, amikor nem eszem húst. Ilyenkor mindig alternatívákat keresek a hús helyettesítésére. Egy ilyen alkalommal találkoztam a kiváló szójafasírttal, a tofuval, valamint a Gabonagömböc nevű, búzasikérből készült sonkahelyettesítővel. Aztán a többi már adott: retek, házi torma, zöld, hegyes-erős paprika, kenyér, főtt tojás (ha az még belefér). És már kész is a csodás húsvéti reggeli!

A cikk további része elolvasható itt.

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét gasztronómia vegák gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr602845567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása