HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.01.07. 08:38 Gastronomica

A királyok pitéje

A cikk a HVG Online Gasztronómia oldalán jelent meg

Szerző: Lukács Enikő

Még el sem fogyott a karácsonyi bejgli, és máris újabb indokot találhatunk, hogy ismét begyújtsuk a sütőnket.

Január 6. Vízkereszt napja, más néven a Három királyok, azaz a napkeleti bölcsek ünnepe. Gáspár, Menyhért és Boldizsár elhozza nekünk a királyok fenséges pitéjét, a Galette des rois-t. Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek, és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. A hagyomány szerint ezen a napon a napkeleti királyokra emlékezve királyt is választanak: mandulatöltelékes levelestésztás süteményt készítenek, tetejére színes papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király, és aznap ő hordhatja a koronát. Belgiumban és a határos országok pékségeiben, cukrászdáiban, élelmiszerboltjaiban is megvásárolható a papírkoronával díszített Galette des rois (Királyok pitéje).

Nagyon sokféle Galette des rois létezik: sós, gyümölcsös,  csokoládés. Az eredeti recept szerint a levelestésztát mandulakrémmel és főzött vaníliás krémmel töltjük. Érdemes kipróbálni, persze nemcsak Vízkeresztkor.

Galette des rois


Hozzávalók 8 fő részére

A tésztához:
1 apró hőálló „kincs”
400 g fagyasztott levelestészta (2 csomag)
egy tojássárgája

A mandulakrémhez:
100g mandulapor (nagyon finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni a budapesti Nagyvásárcsarnok alagsorában lévő egzotikus bolt cukrász részlegén)
80g cukor
50g puha vaj
1 tojás
néhány csepp mandula aroma (elhagyható)

Főzött vaníliakrém:
125 ml tej
20g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
15 g étkezési keményítő

A vaníliakrém elkészítése

A tejet tegyük fel melegedni. Egy tálban keverjük csomómentesre a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel. Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket. Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon kevergessük még 2-3 percig, míg besűrüsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.) Tegyük félre, fedjük le folpack fóliával.

A mandulakrém elkészítése

A puha vajat keverjük össze a cukorral, a tojással és a mandulaporral. Keverjünk hozzá a vaníliakrémből 100 grammot, és tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni.

A sütés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik csomag levelestésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle egy 24 cm átmérőjű korongot. A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk üresen. A „kincset” helyezzük el a tölteléken. A második levelestésztát is simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot. A töltött tésztkorongon szabadonhagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis vízzel egy ecset segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát. Az ujjunkkal vagy egy villával nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék. Pihentessük 20 percig a hűtőben. Az utolsó tojássárgáját keverjük össze egy kis vízzel, és ecsettel kenjük be a tészta felületét. Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni. Süssük 30 percig, míg a sütemény aranybarna lesz.

Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát kapunk. Langyosan vagy kihülve tálaljuk. Arany kartonpapírból koronát készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.

HVG Online Gasztronómia

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gasztronómia királyok rois des gastronomica galette pitéje


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr42566744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh Bálint - KONYHANYELV 2011.01.10. 09:35:53

Jól figyelj, megmondom, milyen lesz. Megmondom, és cserébe csak annyit kérek: ha a végére érsz, jusson eszedbe, hogy én már az elején megmondtam. Hiszen tudhattad, ha elkezded, még egyszer nem kezdheted. Ami ezután történik, az még csak nem is hasonlít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása