Ez az az étel, amivel mindig sikert aratok. Általában nyáron egy nagyobb buli alkalmával próbálom vendégeimet elkényeztetni ilyen finomságokkal. Tavaly készítettem el először és idén már határozottan követelték. Azóta rendszeresen szerepel a repertoáromban. Igen látványos és senki sem sejti, hogy elkészítése „pillanatokat” vesz csak igénybe (kb. fél óra). Ezért szeretem.
A hozzávalók beszerzése sem igényel nagyobb körutat. Friss gyömbért már majdnem minden zöldséges tart, chili paprikával is gyakran lehet találkozni zöldségeseknél. A szójaszószt pedig kisebb-nagyobb hiper- vagy szupermarketekben biztosan meg lehet venni, mint ahogy a gyömbért is és a chili paprikát is.
Thai sült lazac (4 fő részére)
4 szelet filézett lazacderék
3 ek. olaj
2 ek. friss reszelt gyömbér
1-2 chili paprika (ha kevésbé szeretjük csípősen, érdemes a paprika magjait és az ereket eltávolítani)
1 csomag újhagyma
6 ek. szójaszósz
3 kk. cukor
2-3 ek. friss koriander levél (elhagyható)
Elkészítés:
1. A sütőben a grill funkciót kapcsoljuk be (ha nincs, a legmagasabb hőfokra állítsuk a sütőt). Mossuk meg a halszeleteket, törölgessük meg őket, és ha érzünkk bennük szálkát szemöldökcsipesszel húzzuk ki. A hal szeleteket helyezzük sütőedénybe, majd toljuk be a sütőbe és félig süssük meg őket (kb. 10 perc). Majd szedjük ki és takarjuk le fóliával.
2. Egy edényben hevítsük fel az olajat, rakjuk bele a gyömbért, a felkarikázott chili paprikát és a gyufaszálakra vagdosott újhagyma háromnegyedét. Keverjük pár percig, majd öntsük hozzá a szójaszószt, a cukrot és 6 ek. vizet.
3. Öntsük rá a halra és még néhány percre rakjuk be a sütőbe.
4. Ha elkészült, szórjuk rá a maradék újhagymát és korienderzöldet, majd tálaljuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Cikória 2009.12.09. 21:17:23
sabaju 2010.01.05. 17:37:12