HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.19. 06:00 Gastronomica

Csirke curry masala

Nálunk a férjem kivételével mindenki szereti az indiai ízeket. Én is! Azért is, mert ha megvannak a fűszerek, igazán nem nehéz elkészíteni. A csirkés változatnak az is az előnye, hogy gyorsan elkészül. Ma már szerencsére ezeket a fűszereket sok helyen meg lehet vásárolni, például a már sokszor említett szupermárketekben, illetve a kisebb inyencboltokban. Budapesten van egy nagyon jó indiai bolt (Szép kis India, exoticindia.hu), ahol nagyon széles a választék indiai árukból. És ez nem csak az élelmiszerre vonatkozik. A boltban van ruhanemű, textíliák, ékszerek, füstölők, teák és ezenkívül lehet főzőtanfolyamra ill. masszázsra is jelentkezni. Széles repertoárral rendelkezik! De mi maradjunk a masala-nál! A masala szó keveréket jelent. Ebben az esetben több fűszer keverékét. Indiában minden családnak megvan a saját titkos masala-ja. Az indiai konyhában több fűszerkeveréket (masala) is használnak: garam masala, curry, tandoori masala.
Az alábbi recept is alkalmaz egyfajta masalát.

Csirke curry masal (4 fő részére)

Hozzávalók

3 ek olaj
1 nagy fej hagyma
1 db nagyobb paradicsom
Fél kg filézett csirkemell
400 ml kókusztej

Masala

25 g koriander levél
Kb. 1,5 cm hosszú friss gyömbér darab
5 fokhagyma gerezd
6 kisebb chili paprika (magok és erek eltávolítva ízlés szerint)
1 tk. ánizskapor
Kb. 2,5 cm hosszú fahéj rúd
1 kardamon hüvely magjai
2 szegfűszeg
8 db feketebors
½ tk. kurkuma

Egy nagyobb edényben az olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott paradicsomot is és addig főzzük, míg a folyadék elpárolog és a hagyma-paradicsom páros sűrű pürévé válik.

A masalához a hozzávalókat késbetétes konyhai robotgépbe vagy mozsárban aprítsuk össze.

 

Ezt a fűszerkeveréket, keverjük bele a hagymás-paradicsomos püréhez és főzzük, míg az élénk zöld szín helyett sötétzöldé válik a krém színe és az olaj kezd kiválni belőle.
Ekkor adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkemellet és a sót.

Főzzük közepes lángon kb. 20 percig. Mikor a csirke átfőtt, öntsük hozzá a kókusztejet (nem szabad forralni, mert összeugorhat), és egy percen keresztül főzzük még.
Párolt rizzsel tálaljuk.

A következő bejegyzés holnap, január 20-án jelenik meg, címe: Sáfrányos mézes sültcsirke mogyoróval.

www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke gasztronómia curry masala gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr301681538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása