HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.18. 06:00 Gastronomica

Pissaladière

A pissaladière egy kelt vagy leveles tészta alapon kakukkfűvel, szardellával, olajbogyóval fűszerezett karamelizált hagymás étel, melyet a sütőben sütnek készre, akárcsak a pizzát.

Az étel dél Franciaországból származik, Nizza környékéről, a szó a pissalat szóból ered, mely egy szegfűszeges pácolású sós halalapú fűszer. Ezt a halkrémet, már nemigen készítik, ma már főleg szardellát használnak helyette. Számos recept létezik, de az alap recept csak hagymákat (főleg fehér és lila), fokhagymát, olivaolajat, olajbogyót, kakukkfüvet és szardellát tartalmaz. Sok helyen raknak rá még paradicsomot vagy akár sajtot is.

Pissaladière-t először egy kedves nagynéném teraszán ettem, és a receptet azonnal memorizáltam.
A kelt tészta alaphoz egy Weight Watchers receptet használtam. Én a pizzát vékonyra kinyújtva, ropogósra sütve szeretem, és ez a tészta recept engedi, hogy ilyen legyen.

Pissaladière azaz hagymás „pizza”

Hozzávalók egy pizzához

100 g sima liszt
1 ek. olivaolaj
Csipetnyi cukor
Élesztő (egy kockából kb. 3mm-es darab)
50 ml víz

 

Pissaladière

2 nagyobb fej lila vagy fehér hagyma
5-6 közepes szál póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. kakukkfű
3 babérlevél
Kisebb marék zöld és fekete olajbogyó
2-3 szardellafilé

A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet a sóval, a cukorral összekeverjük, majd az élesztős vizet is hozzáadjuk. Sima tésztává gyúrjuk, majd hozzáadjuk az olivaolajat is, és jól beledolgozzuk. Meleg helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig.

A sütőt előmelegítjük 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A hagymát és a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A pórét felkarikázzuk. Egy nagyobb serpenyőben a hagymákat a babérlevelekkel olivaolajon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Az utolsó 10 percben, amikor már összefonnyadt a hagyma, hozzákeverjük a nagyobb darabokra vágott olajbogyókat, a szétnyomott szardellákat és a kakukkfüvet. (Itt eltér a recept a klasszikus pissaladière recepttől, ugyanis a klasszikus receptben a szardellákat a tésztára rákent hagymarétegre rácsszerűen helyezik fel, és minden rács közepébe egész olajbogyót helyeznek. Nagyon mutatós, de nem olyan ízletes – szerintem.)

A megkelt tésztát újból átgyúrjuk, és nagyon vékonyra nyújtjuk.

A karamelizált hagymából a babérlevelet kiszedjük, rákanalazzuk a kinyújtott tésztára, és a meleg sütőbe tesszük. 20-25 perc alatt készre sül. Azonnal tálaljuk.

A következő bejegyzés holnap, február 19-én jelenik meg, címe: Palacsinta rákkal és újhagymával

www.gastronomica.hu

képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával
 

Szólj hozzá!

Címkék: hagyma gasztronómia szardella olajbogyó kakukkfű pissaladiere gasztronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr461767814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása