HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.05. 06:00 Gastronomica

Rokfortos brokkoli krémleves

Már többször írtam, hogy mennyire szeretem a rokfort típusú kék sajtokat. A brokkolival kifejezetten jól illenek egymáshoz. A brokkoli krémleveshez javaslom, hogy zölségalaplevet használjunk. A zölségalaplevet leveskockával is lehet helyettesíteni, de egyáltalán nem ugyanazt az ízt kapjuk, mintha alaplével készítettük volna, sőt ki tudja, milyen mesterséges anyagokat tartalmaz. Külföldön lehet kapni már olyan bió leveskockákat, melyek nagyon hasonlítanak az alapléhez, én ezekkel sajnos itthon még nem találkoztam. Viszont a Culinaris nevű ínyencboltban vásárolható, kis kiszerelésben, nagyon finom alaplevet eredményező koncentrált alaplé (zöldség, csirke, marha, hal). Sajnos ára nem a leveskocka árkategóriájába esik. Ha van kapacitásunk, saját magunk is készíthetünk alaplevet. Érdemes nagyobb mennyiséggel elkészíteni, és kisebb adagokban mélyhűtőben tárolni. Ha nincs sok hely a mélyhűtőben, sűrített kivonat is készíthető, és jégkockatartóban lefagyasztható. A komoly szakácsok húsalaplevet készítenek borjúlábból, a benne lévő csont, inak és bőr egy selymesebb, zselatinszerű alaplevet eredményez.
A zöldségalaplevet nagyon egyszerű elkészíteni, csak főni kell hagyni, sokáig.

Zöldségalaplé

Hozzávalók

sárgarépa
fehérrépa
zellerszár
vöröshagyma
póréhagyma
fokhagyma
szárított gomba
paradicsom
egész fekete bors
egy köteg összekötött fűszernövény: petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, rozmaring

A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és engedjünk rá hideg vizet. A fűszernövényeket kössük egy csokorba, és így rakjuk a zöldségekhez. Főzzük több órán keresztül alacsony lángon. Ha megfőtt hagyjuk hűlni, majd szűrjük le. Sót ne adjunk hozzá. Ha ezzel készítjük ételeinket, sokkal finomabb és egészségesebb ételeket tudunk tálalni.

Rokfortos brokkoli krémleves

Hozzávalók 4 fő részére

1 hagyma
Olivaolaj
1 krumpli
1 l zöldségalaplé
1 egész brokkoli fej
100 g rokfort féle kék sajt (márvány)
Só, bors

Egy lábasban a nagyobb darabokra vágott hagymát egy kevés olivaolajon pároljuk puhára. Adjunk hozzá az apróbb kockára vágott krumplit és a zöldségalaplevet, így főzzük puhára. Rakjuk bele a kisebb fejekre szedett brokkolit, és 4-5 percig főzzük, hogy megőrizhesse szép zöld színét.
A márványsajt felét kisebb darabokra morzsoljuk, és tegyük ezt is a leveshez, majd merülőmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék   márványsajtot tördeljük bele a levesbe vagy reszeljük a tetejére.

Következő bejegyzés március 8-án hétfőn lesz, címe: Rozmaringos, krumplis pizza

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia krémleves brokkoli alaplé rokfort gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr111805233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása