HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.09. 06:00 Gastronomica

Narancsos crème caramel (narancsos vaníliapuding karamell öntettel)

A mai receptem egy katalán hangulatú vízgőzben főtt vaníliakrém, karamell öntettel. Frankofon területeken nagy népszerűségnek örvend. Ugyan, ott nem ízesítik a vaníliakrémet narancs héjával, ez inkább a katalán crema catalana-ra jellemző, ami a szintén francia crème brûlée tesója. A crème caramel mégsem azonos a crème brûlée-vel. A hozzávalókban és az elkészítésben is van eltérés. Az elsőhöz tejet használnak, a másodiknál tejszínt. Az elsőnél a karamell a vaníliakrém aljára kerül, majd sütés és hűlés után kiborítják a tálkából, és a karamell szósz lefolyik a vaníliakrém oldalán, és így tálalják, a másodiknál sütés, hűlés után felszolgálás előtt barnacukrot karamellizálnak a vaníliakrém tetejére, és a tálkában szolgálják fel. Mindkettő, azaz mind a három nagyon finom.


Narancsos crème caramel (narancsos vaníliapuding karamell öntettel)


Hozzávalók 6 fő részére


Vaníliakrém:
700 ml tej
1 db. vaníliarúd
½ narancs héja
4 egész tojás
4 tojássárgája
50 g cukor

Karamell:
120 g cukor
100 ml víz

Egy edénybe öntsük bele a tejet. A vanília rudat vágjuk félbe, és a magokat a kés segítségével kaparjuk ki, és tegyük a rúddal együtt a tejbe. Egy krumpli hámozóval vágjuk le, a lehetőleg bió vagy kezeletlen narancs héját, és ezt is rakjuk a tejhez. Kis lángon melegítsük forráspontig, majd kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk a fűszereket ázni benne minimum fél órán keresztül.
A sütőt kapcsoljuk be 150C˚-ra (gázsütőnél 2-es fokozat).
Készítsünk ki 6 egyszemélyes hőálló (kb. 1dl űrtartalmú) tálkát vagy egy nagyobb jénait, melyben majd felszolgáljuk a kész desszertet.
Készítsük el a karamell szószt. Egy edénybe öntsük bele a vizet és a cukrot. Addig melegítsük, míg a cukor felolvad. Kapcsoljuk erősre a tüzet az edény alatt, és kevergetés nélkül hagyjuk forrni, míg a cukros víz színe sötét karamell barnává változik. Azonnal öntsük a kész karamell szószt a kikészített 6 tálkába (vagy az egy nagyba), úgy, hogy a karamell egyenletesen elterüljön a tálka alján. Hagyjuk megszilárdulni.

A vaníliakrémhez a tojásokat és a cukrot verjük habosra.
A vanília rudat és a narancshéjakat emeljük ki a tejből. Melegítsük fel a tejet újra, de ne forraljuk, és gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos cukorhoz. Szűrjük át és öntsük a tálkákba (vagy a nagyobb tálba).
A tálkákat fóliával fedjük be, majd helyezzük egy sütőedénybe, és öntsünk hozzá forrásban lévő vizet, úgy, hogy a tálkák oldalainak 2/3-a vízben álljon.
Tegyük a sütőbe, és körülbelül 35-40 percen keresztül süssük. Ha egy nagyobb edényben készül, hosszabb ideig tart a sütési idő. Hagyjuk hűlni. Felszolgálás előtt egy kés segítségével az oldalakat óvatosan lazítsuk meg, és borítsuk tányérra, így az olvadt karamellszósz a vaníliapuding oldalán fog végigcsurogni. (Ha nem csúszik ki a tányérra a puding, állítsuk meleg vízbe, hogy a csésze alján a karamell felolvadjon.)

Nagyon mutatós és finom!


A következő bejegyzés holnap, március 10-én, szerdán jelenik meg, címe: Hagymás, sajtos toast


www.gastronomica.hu


képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia puding karamell vaníliás gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr131818552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása