HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.26. 08:00 Gastronomica

Kalácspuding

Ez a recept a híres angol bread and butter puding egyik módosítása. Valójában hasonlít a mákos gubánkra vagy a máglyarakásunkra és még számos hasonló kiflit, kalácsot, kenyeret tartalmazó édességre. A közös bennük a tejben ázott péksütemény. Én nagyon szeretem ezeket a szaftos, tojást, tejet, vaníliát magába szívott édességeket, melyek a sülésnek köszönhetően kívül kellemesen ropogósak, belül pedig finom lágyak.
Nem kell hozzá semmi extra: tej, tojás, kalács, vaj, cukor. Ha mégis még ünnepélyesebbé szeretnénk tenni az ízét, akkor a továbbiakban ízesíthetjük likőrökkel, mint Gordon Ramsay teszi az egyik londoni csúcs éttermében, ahol is Baileys-zel vagy Grand Marnier-val fokozza az ízeket, vagy, ahogy Nigella Lawson készíti karácsonykor Cointreau narancslikőrrel.
Én ezúttal, egy likőrmentes változatot írok meg. Ha mégis adnánk egy plusz ízt a pudingnak, csökkentsük a tej és a tejszín arányát, és adjunk hozzá egy jó adag likőrt.

Kalácspuding

Hozzávalók 6 fő részére

Vaj
Cukor
200 g kalács
Barnacukor
4 tojás sárgája
4 ek. cukor
200 ml tej
200 ml tejszín
½ tk. vaníliakivonat vagy ½ vanílarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja

A sütőformát alaposan vajazzuk ki, és kristálycukorral szórjuk meg a sütőedény belső felületét.

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A tejet és a tejszínt tegyük fel a tűzre. A tojás sárgákat keverjük össze a cukorral, a vanília kivonattal és a citrom reszelt héjával. Öntsük a tejes tejszínhez, és folyamatosan kevergessük, míg besűrűsödik. (Nem szabad forrnia, mert a tojás megfő, és összeugrik.)

A kalácsot szeleteljük fel vékonyabb szeletekre, és vajazzuk meg őket.
Helyezzünk a vajas, cukros sütőedény aljába egy réteg kalácsot, locsoljuk meg a vaníliaszósszal, majd még egy réteg következik. Az utolsó kalácsréteget rendezetten helyezzük el, öntsük rá a maradék krémet, szórjuk meg a barnacukorral, mely sütés közben karamelizálódik a kalácsok tetején. Hagyjuk egy időre, hogy a kalács magába szívja a tojásos krémet.
Forraljunk vizet.

A kalácsos sütőformát helyezzük egy nagyobb tepsibe, majd a forró vizet öntsük köré, úgy, hogy körülbelül a ¾-ig érjen a kalácsos edény oldalán a víz. Toljuk a sütőbe, és süssük 15 percig. Ezután csökkentsük a hőt 160˚C-ra (gázsütőnél 3-es fokozat) és így süssük még 20-25 percig.
Melegen tálaljuk.


 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

2 komment

Címkék: gasztronómia kalács puding gastronomica bread&butter puding


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr181869067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsubanya 2010.05.13. 14:23:44

milyen tejszínt agyak hozzá?főző vagy rendes felverni való tejszínt?sürgős választ kérnék,mert holnapra szeretném megsütni.KÖSZÖNÖM

zsubanya 2010.05.13. 16:07:19

ez nagyonnn finooooooooommmmmm xdxdxxd
süti beállítások módosítása