A zsidó húsvétnak is nevezett ünnep a Pészach kiemelkedő eseménye a Széder. A széder szó maga annyit jelent, hogy rend, ugyanis ezen a két estén a zsidók a Pészachi Hagadában megírt forgatókönyv alapján emlékeznek meg az Egyiptomból való kivonulásról. Pészachot kovásztalan kenyerek (macesz, pászka) ünnepének is nevezik, ugyanis az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt ideje megkeleszteni a kenyeret. Erre emlékezve esznek ezalatt a 8 nap alatt maceszt vagy más szóval pászkát. A következő recept alapanyaga ez a macesz, a sütemény neve Babanatza; a romániai és a bulgár zsidóság körében népszerű. Nemcsak desszertnek fogyasztják, hanem mint köret a sült hús mellé. Az én verzióm sütőben sül készre, de olajban kisütve is készítik.
Babanatza
Hozzávalók 6 fő részére
6 macesz/pászka lap (kb. 15 x 15 cm nagyságú)
¾ csésze mazsola
6 egész tojás
1 csésze nagyobb darabokra tört dió
2 nagy alma
¼ csésze olaj
¼ csésze méz
¼ csésze cukor
Csipet só
Fahéj
Margarin
A sütőt kapcsoljuk 180˚C-ra(gázsütőnél 4-es fokozat).
A macesz lapokat törjük darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá forró vizet, annyit, hogy megpuhuljon. A felesleget nyomjuk ki belőle.
Egy külön tálkába villával keverjük össze a tojásokat, és adjuk az ázott maceszhez. Keverjük még hozzá a mazsolát, a diót, az olajat, a mézet, a cukrot és egy nagyobb csipet sót.
Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük a maceszos keverékhez.
Egy sütőedényt margarinnal vagy olajjal kenjünk ki, és öntsük bele a pászkakeveréket. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal, és süssük 1-1 és ½ óráig, míg a közepébe szúrt késre nem ragad tészta.
Melegen és hidegen egyaránt tálalható. Almakompót pürével kínálva még finomabb!
A következő bejegyzés pémteken, április 2-án jelenik meg, címe: Peszachi almás rakott macesz
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.