HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.07. 08:10 Gastronomica

Medvehagymás bruschetta

Nagyon jól hangzik, és valójában csak egy pirítósról van szó, melyet friss medvehagymával szórunk meg. Ha pedig medvehagyma, akkor megérkezett a tavasz, amikor számomra kihagyhatatlan a Mecsekben való piknikezés! Nagyon kellemes az intenzíven fokhagyma-hagymaszagú magaslati levegőt beszippantani, és szabdon szedni, és majszolni a friss medvehagymát. Ugyanis ez a növény így is nagyon finom! Nem tudom, hogy a vele párosuló tavaszias hangulat hozza-e ki ezt belőle, de már sok-sok éve, minden tavasszal kipukkadásig tömöm magamba a frissen szedett medvehagymát.
Magyarországon a Mecsek, Orfű környéke és a Misina déli lejtői a kiváló tenyészhelyek. Orfűn minden évben megrendezik a Medvehagyma Fesztivált (idén április10-én lesz, ahol medvehagymás ételkülönlegességeket mutatnak be.

Nyugat-Európában is a népszerű fűszernövények között szerepel, olyannyira, hogy védetté kellett nyilvánítani, ugyanis tömeges gyűjtése már komolyan veszélyeztette a meglévő állományt. Magyarországon gyűjtése még nem tiltott, kivéve a védett területeken.

Medvehagyma gyógyászatban is kifejti hatását. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre. Jó a hatása szédülésre, fejfájásra. Mint hagymaféle, kiemelkedő a hatása a magas vérnyomás csökkentésében, az idegrendszer nyugtatására, és kiváló a koleszterinszint csökkentő is.

Számtalan féle képen lehet elkészíteni a medvehagymát. Azt tudni kell róla, hogy frissen az igazi. Felvágva friss zöldfűszerként megszórhatjuk vele a salátát, a tükörtojást, a friss vajas kenyeret, olivaolajjal ízesített főtt tésztát. Bármit fűszerezhetünk vele! Pizza tetejére ruccola helyett vagy akár szendvicsekbe. Kipróbáltunk egy olyan verziót is, ahol a sós chips-szet, friss apróra tépkedett medvehagymával kevertünk össze. Ezzel gyökeresen megváltozott a chips-ről alkotott eddig nem igazán jó képem. Vajjal összekeverve, sózva és borsozva remek fűszervajat kreálhatunk, melyet frissen sült húsokra szeletelve szolgálhatunk fel, vagy akár bagettet megkenve vele, átsütve a sütőben medvehagymás kenyeret kapunk.
Olajban elrakva pestót készíthetünk belőle a bazsalikom leveleket helyettesítve, és hűtőben tárolva aránylag sokáig eltartható.
Főzéskor egy kicsit veszít lendületéből, zamata tompul, de jellegzetes íze megmarad. Készíthetünk így krémlevest is medvehagymából egy kis krumpli, tejszín, só, bors hozzáadásával. Vagy egyszerűen olajon megfuttatva zöld köretnek húsok, halak mellé.


Medvehagymás bruschetta

Hozzávalók

Rusztikus kenyér
Extra szűz olivaolaj
Só, bors
Parmezán sajt forgácsok

A szeletelt kenyeret a gázégő felett süssük meg, míg nagyon enyhén megfeketedik a széle.
Locsoljuk meg alaposan jó minőségű extra szűz olivaolajjal.
A medvehagyma leveleket tépkedjük nagyobb darabokra, és egy tálban olivaolajban forgassuk át. Halmozzuk a pirítós kenyérre, sózzuk, borsozzuk, majd a parmezán sajtból krumpli hámozó segítségével vágjunk forgácsokat, és tegyük a tósztunk tetejére.

www.gastronomica.hu

Képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia medvehagyma bruschetta toast gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr211900433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása