HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.08. 09:25 Gastronomica

Balzsamos csirkemájas bruschetta

Egy újabb flancos pirítós kenyér, de ezúttal balzsamecetes csirkemájjal megpakolva. A csirkemájat nagyon szeretem, mégis ritkán eszem, mert valahogy mindig megfeledkezem róla, pedig azért is jó, mert nem igényel komolyabb előkészületet, és igen változatosan lehet elkészíteni. A csirkemáj olcsó étel, de el lehet, úgy is készíteni, hogy ne az olcsósága jusson az ember eszébe rögtön.
Az alábbi recept több receptből került összeállításra. Mindenhol módosítottam valamit, annak megfelelően, hogy milyen hozzávalót találtam itthon. A végeredmény sikeres lett, azért is, mert kevés hozzávalóból tudtam finomat készíteni.

 

Balzsamos csirkemájas bruschetta

Hozzávalók 4 fő részére

600 g csirkemáj szívvel együtt
2 közepes lilahagyma
2 csomag petrezselyem
1 db. chilli paprika
Olivaolaj
6 ek. balzsamecet
2 kk. méz
Só, bors
Liszt
8 szelet finom kenyér

A májról vágjuk le a szívet, és a zsírosabb furcsaságokat, majd vágjuk ketté. Szárítsuk meg konyhai törlőkendővel.
A hagymát vágjuk kisebb kockákra, a petrezselymet durvára, és tegyük egy kisebb tálba. A chilli paprika magjait és ereit távolítsuk el, és  vágjuk apróra. Ezt is tegyük a tálba. Keverjünk hozzá a balzsamecetből egy-, az olivaolajból két evőkanálnyit és a mézet.

A kenyeret előbb az égő gázrózsa fölött pirítsuk meg egy kicsit, majd egy serpenyőben, kevés olivaolajjal locsoljuk meg, és pirítsuk aranyszínűre.

A serpenyőből szedjük ki a kenyereket, és öntsünk hozzá még olivaolajat. Hevítsük nagyon forróra. Közben a máj mindkét oldalát szórjuk meg liszttel, sózzuk, borsozzuk. Amikor már az olaj nagyon forró, süssük meg a máj mindkét oldalát ropogósra. Nem szabad sokáig sütni, csak addig, míg még rózsaszínű marad a közepe. Érdemes ezt két részletben elvégezni. Ha elkészültünk az összes májjal, tegyük vissza a serpenyőbe az első adagot is, és öntsük rá a maradék balzsamecetet. Rázogassuk meg a serpenyőt, majd borítsuk bele a hagymás, petrezselymes keveréket, és ebben is forgassuk át a májakat. Sózzuk, borsozzuk.
Fejenként két szelet kenyeret helyezzünk egy tányérra, és kanalazzunk mindegyikre májat, petrezselymes hagymát és szószt.
Azonnal tálaljuk.

Következő bejegyzés holnap, április 9-én jelenik meg, címe: Lilahagymás csirke kókusztejben

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

3 komment

Címkék: gasztronómia balzsamecet bruschetta csirkemáj lilahagyma pirítós gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr71902913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelogi 2010.04.10. 22:20:47

Elkészítettem. Megettük. Isteni.
Kicsit olyan, mint ha libamáj lenne. Így.
Köszönöm.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.04.12. 22:34:20

Minden komment-nek örülök, de az ilyen pozitív visszajelzésnek különösen! Köszi!!

gasztrobika 2010.04.23. 12:48:32

Borival ezt ebédeltük, és olyan jó lett, hogy otthon vacsorára is ilyet készít! (Véletlenül két kk. helyett két nagykanál mézet tettem bele, de asszem nem okoztam túl nagy kárt.)
süti beállítások módosítása